Tirsdag denne uka, Det er lunsjtid i kantina på Porsnes. Aurora Heli-Hansen kommer HA trippende i møte med en salattallerken i den ene hånda, og mobilen i den andre. Ei venninne er på slep. Ungdommelige skrålende stemmer ikke bare summer i lokalet. De nærmest gjaller. Haldens russepresident skjønner raskt at hun må ta grep for å finne en rolig plett for helgeportrett med lokalavisa.

Hun snur på femøringen, og skritter besluttsomt mot lærerfløya. Banker kjapt på døra, og går resolutt inn. Etter fem sekunder kommer en blid lærer Ragnhild Dahl Lauritzen marsjende. Med nøkkel til møterom. Og Aurora og HA på slep. Det ordner seg.

Klart budskap

At det ordner seg, tror russepresidenten også. Sterkt og klart. Samme med venninnene Tuva Bjerke og Alma Basler har de frontet budskapet om at årets russekull i Halden skal bli mer inkluderende, og at ingen skal føle seg utenfor flokken. Om de er med på en russebuss eller bil – eller er som Aurora – vandrerruss, spiller ingen rolle. Alle er i samme flokk. Uavhengig av om de har mye eller lite penger å bruke på russetida.

En avart av mantraet «Alle skal med» faller naturlig nok i god jord hos selveste statsminister Jonas Gahr Støre, utdanningsminister Tonje Brenna – og fungerende ordfører Linn Laupsa. Alle fra partiet med nettopp dette mantraet som slagord... De har lyttet og nikket til Aurora, alle sammen.

– Det er skikkelig gøy at det vi ønsker å få til er blitt så godt mottatt. Både blant russen selv, og politikerne. Vi fronter det fordi det er viktig og riktig. Jeg har tro på at vi skal få det til, sier Aurora Heli-Hansen, og tar omsider en pust i bakken der hun har funnet seg til rette på stolen.

– Ønsker endring

Budskapet var klart allerede da Aurora bestemte seg for å stille som kandidat som russepresident.

– Jeg sa noe om det i talen jeg holdt før valget. At russen så ville ha meg tar jeg som et godt tegn på at mange var enige. Nå er vi 30 russ i gruppa vår av vandrerruss. Totalt er det cirka 200 med i kullet i 2023.

– Har du ikke fått noen mishagsytringer?

– Bare et par som åpenbart er tull og fleip. Det er mange som ønsker en endring. Jeg har skjønt at russetida er blitt fokusert mer på status og penger de siste åra. Her må de kommersielle aktørene ta et stort ansvar. De ønsker å tjene penger på russen. Det skaper skiller ingen er tjent med. Det er dette vi vil jobbe for å bli kvitt, sier russepresidenten.

– Moro med Landstreff

Hun er glad for at hun liker å planlegge. For det er det mye av for tida.

– Men jeg gleder meg også til at planleggingsfasen er ferdig. Over påske nærmer russetida seg veldig. Ikke minst er det kult at Landstreffet er her i Halden. Det gleder jeg meg til.

– Men det blir ikke mye fest på presidenten, eller...!?

– Joda. Det må vi få til, smiler Aurora.

Hun har fått med seg at det inkluderende budskapet også har nådd utenbys. Denne uka ble det holdt debattmøte om russetida i Fredrikstad, og da ble det fokusert på hva de tre russejentene i Halden har jobbet for og fått til.

Advokat-drøm

Når sommeren kommer starter en ny fase i livet hennes. Det blir på tide å flytte hjemmefra. Fra lillebror Jørgen og foreldrene Line og Morten på Brekkerød.

For snart fem år siden poserte Aurora i HA med en yrkestittel som virket forlokkende for den da 13 år gamle jenta. «Advokat» sto det på arket. Den drømmen lever fremdeles. Rettsvitenskap står høyt på studielista. Kanskje ikke så rart. Det er flere advokater i familien i tidligere generasjoner.

Klar for voksenlivet

Rettferdighetssansen til Aurora Heli-Hansen virker også å være usedvanlig godt utviklet.

– Det er noe jeg har lært, ja, konstaterer hun. Ledelse og markedsføring er to andre aktuelle fag. Ålesund, Lillehammer og Kristiansand er aktuelle studiebyer. Hun står åpenbart på kanten av voksenlivet nå. Og virker klar.

Jordomseiling

Hun er sosial, pratsom og ekstrovert. Svarer på ethvert spørsmål på strak arm, og virker opptatt av kontroll og tillit. «Uredd» kan være et oppsummerende stikkord. Det er ikke så rart.

For Aurora var bare to og et halvt år, og lillebroren bare noen måneder gammel da foreldrene tok ungene med på et års jordomseiling. Sånt blir man uredd av.

– Jeg husker veldig lite av turen. Men ett minne er at jeg falt ned i luka på seilbåten, og at jeg slo en arm. Heldigvis gikk det bra. Det var kult av foreldrene mine å ta familien med seg på noe sånt. Vi krysset jo Atlanterhavet, liksom!

Håndball

På fritida er det håndballen som har vært det store.

– Å spille i Halden Håndballforening har gitt meg mye glede. Ikke fordi jeg er veldig god, men fordi jeg liker å spille på lag , trene og være en del av fellesskapet, sier hun.

Tøffe forventninger

Hun tror mange unge jenter strever med å leve opp til tøffe idealer, krav og forventninger. Ikke minst via sosiale medier.

– Dette er et tema det prates om. Selv har jeg en trygghet i meg selv. Jeg kan ikke være noen andre enn Aurora liksom. Det funker fint for meg!

– Og hvordan er Aurora?

– Jeg tror jeg er glad, omtenksom og sosial. Jeg er glad i andre mennesker.

– Hva har livet lært deg?

– Mye. Men det at ingen mennesker bare er det du ser gir mye mening for meg. Jeg liker også å bety noe for andre. Jeg er en åpen person, som er elendig til å lyve, smiler hun.

– Hva er det beste du vet?

– Å le!

– Og det verste?

– Å ikke føle at jeg mestrer ting. Da blir jeg veldig frustrert.

Smiler Aurora Heli-Hansen.

FAKTA:

NAVN: Aurora Heli-Hansen

ALDER: 18

YRKE: Skoleelev. Er årets russepresident ved Halden videregående skole

BOSTED: Brekkerød

FAMILIE: Bor sammen med foreldrene Line, Morten og lillebror Jørgen. Har kjæreste

AKTUELL MED: Har frontet at årets russekull i Halden skal være mer inkluderende. Blant annet for statsministeren og utdanningsministeren. Alle skal være med i flokken uavhengig av tilhørighet til buss, bil – eller økonomi.