Mintes storebroren som falt om og døde for 50 år siden

MINTES: Brødrene Vegar (til venstre) og Bent Skogli reiste til Skogn for å minnes sin storebror Kenneth. De tente  lys og la ned blomster akkurat her hvor han falt om og døde.

MINTES: Brødrene Vegar (til venstre) og Bent Skogli reiste til Skogn for å minnes sin storebror Kenneth. De tente lys og la ned blomster akkurat her hvor han falt om og døde. Foto:

– Det ble en veldig sterkt opplevelse å treffe vennene hans igjen. Kenneth var bare 15 år da han falt om og døde av hjertefeil, sier Bent Skogli.

DEL

9. mai 1969 døde Bent og Vegar Skoglis storebror Kenneth, mens han syklet tur sammen med kamerater. 15-åringen hadde en medfødt hjertefeil, som kirurgene på den tiden ikke kunne gjøre noe med før han ble voksen, og plutselig falt gutten om og døde i armene på kameratene sine.

BRØDRE: Storebror Kenneth sammen med lillebror Vegar.

BRØDRE: Storebror Kenneth sammen med lillebror Vegar. Foto:

– Visste ikke at det var så alvorlig

– Jeg var bare 12 år, og selv om jeg husker godt hva som skjedde, har jeg ikke visst alt. Derfor ville jeg gjerne samle de som kjente Kenneth til en treff, sier Bent Skogli.

Storebroren var på vei for å besøke noen jenter sammen med sine to, gode venner. Guttene visste at Kenneth hadde hjertefeil, og at han måtte ta det med ro.

– Derfor hadde de en avtale om at de skulle sykle opp bakken og vente på Kenneth på toppen. Han gikk av sykkelen og trillet. Da de snudde seg og så etter ham, lå sykkelen i veien, mens Kenneth lå i livløs i jordekanten, forteller Bent Skogli.

– Vi visste jo om hjertefeilen, men ante ikke at den var så alvorlig. I dag kunne kirurgene ha gått inn med en kikkhullsoperasjon og fikset det, men så langt hadde vi ikke kommet i 1969, sier Bent Skogli.

FØRSTEHJELP: Tvillingene Jostein og Arnstein Trøite jobbet på et jorde i nærheten og kom til for å hjelpe. De var 22 år den gangen, og prøvde å gi førstehjelp helt til sykebil kom.

FØRSTEHJELP: Tvillingene Jostein og Arnstein Trøite jobbet på et jorde i nærheten og kom til for å hjelpe. De var 22 år den gangen, og prøvde å gi førstehjelp helt til sykebil kom. Foto:

Ble gravlagt i Østfold

Da storebroren døde, bodde familien i Skogn i Sør-Trøndelag. Dette hadde sammenheng med at faren som var verksmester på Saugbrugs, fikk jobb ved papirfabrikken i Skogn. Han skulle jobbe med å sette opp fabrikken her.

– Kenneth som døde 9. mai, skulle konfirmeres 15. mai, men det ble ingen konfirmasjon – det ble begravelse 14. mai isteden. Selv presten, som hadde blitt kjent med gutten under konfirmasjonsforberedelsene, gråt i kirka, forteller Bent Skogli.

Moren til brødrene visste med seg selv at hun ikke kom til å være bosatt i Sør-Trøndelag resten av livet, og derfor ble Kenneth gravlagt i Østfold, nærmere bestemt i Sarpsborg.

– Det var veldig langt med bil fra Østfold til Trøndelag den gangen, og vi måtte overnatte langs veien, forteller Bent Skogli.

Faren begynte å søke jobber i Østfold, og allerede året etter, i 1970, var de tilbake i Halden.

SAMLING: Alle her kjente Kenneth Skogli. De kom for å minnes ham.

SAMLING: Alle her kjente Kenneth Skogli. De kom for å minnes ham. Foto:

Gjennom hele livet

– Hvordan kom det til at du fikk samlet folk som kjente Kenneth, etter så mange år?

– Storebrors død har preget familien i alle år. Det er noe vi har hatt med oss gjennom hele livet. Etter hvert som Facebook kom, begynte jeg å finne tilbake til gamle kamerater fra den tiden vi bodde i Trøndelag, samtidig som jeg ønsket å vite mer om hva som skjedde. En av dem jeg kom i kontakt med, var Mathias Aarskog, en av bestekameratene som var med Kenneth den dagen han døde, forteller Bent Skogli.

9. mai var det nøyaktig 50 år siden tragedien skjedde, og Vegar og Bent Skogli reiste til Skogn for å minnes sin bror. Det var meningen at moren skulle være med også, men hun var ikke i frisk nok til å reise den dagen.

– Vi inviterte via en Facebook-side for Levanger, og sa at alle var velkommen om de husket Kenneth eller oss. Fantastisk nok var det mange som kom, forteller Bent Skogli som fortsetter:

– To tvillinger – som nettopp var ferdig med førstegangstjenesten – jobbet på jordet og ga Kenneth førstehjelp den dagen. Det visste ikke vi noe om. De to gjorde alt de kunne. Da ambulansen kom etter tre kvarter, ble de med og ga førstehjelp helt fram til sykehuset. Det er fint for oss å få takket dem skikkelig for innsatsen de gjorde, sier Bent som forteller at flere venner av familien fra den tiden dukket opp.

– En i dag eldre mann som kjente mor og far på den tiden, og var med Kenneth til sykehuset i Trondheim da han fikk påvist hjertefeilen, reiste seg og fortalte at Kenneths brå død hadde gått veldig inn på ham. Det var rørende. Min gamle skolelærer fra den tiden dukket også opp.

– Er du glad for at dere gjennomførte dette?

– Veldig glad. Å miste broren sin satte dype spor i en 12-åring, og det var en sterk og fin dag. Det har også vært sterkt å se hvordan andre som opplevde dette i 1969, også har hatt det med seg gjennom livet sitt, sier Bent Skogli.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags