– Jeg ser med gru fram mot at mildværet nå skal komme. Gå forsiktig på glatta så vi unngår mange bruddskader, sier Asbjørn Sorteberg, avdelingssjef ortopedisk avdeling i Sykehuset Østfold til deres nettsider.

For det er nemlig han og kollegaene som får det hektisk om det glatte føret vi har i vente fører til bruddskader.

– Når vi går fra mange kuldegrader til plussgrader, vet vi at det blir ekstremt glatt. Bruk brodder, selv på korte turer til postkassa eller når du skal hente ved. Og dropp joggeturen! Ett skritt kan være nok til at uhellet er ute, sier Sorteberg.

Foreløpig har de tikke vært spesielt mange med bruddskader på avdelingen, men av erfaring vet Sorteberg at det kan snu lynraskt.

Kan måtte utsette operasjoner

– Vi vet at antall pasienter med bruddskader går opp så snart det blir veldig glatt, og vi må forvente langt flere øyeblikkelig hjelp-pasienter med bruddskader i dagene framover enn vi har hatt hittil i vinter.

– Øyeblikkelig hjelp-pasienter må prioriteres av ortopedene. Så hvis pågangen blir stor, risikerer vi at planlagte operasjoner må utsettes. Dette håper vi å unngå, sier han.

Brudd er ofte veldig vondt og smertefullt, men sykehuset opplyser at det likevel ikke er slik at pasienten alltid opereres med en gang.

– Enkelte brudd, som hoftebrudd, ønsker vi å operere relativt raskt, helst innen to døgn. Ved andre brudd kan det være nødvendig å vente av ulike årsaker, slik som hevelse eller sårskader, forklarer sjefen.

Han forklarer også at enkelte brudd venter de med vilje med å operere.

– Vi kontrollerer bruddene hyppig for å se at de ikke gror feil. Det kan være lenge å vente for en som har det vondt, men det er nødvendig medisinsk, sier Sorteberg.

Trykk på sykehuset

Tiden vi er inne i er hektisk for sykehuset generelt. Spesielt mange kommer til akuttmottaket med luftveisinfeksjoner som korona, RS-virus og influensa.

Det betyr at de som det haster mest med, må prioriteres. Det betyr at det kan bli lange ventetider for pasienter som ikke trenger akutt hjelp. Dette kan for eksempel være pasienter med bruddskader.

– Hvis hver og en gjør hva vi kan for å unngå å falle, kan vi kanskje slippe et rush av bruddpasienter. Og det er viktig å huske at alle kan falle, uansett alder. Så fest broddene og gå forsiktig, så du ikke risikerer å måtte feire jul på Kalnes, sier han.