Pass på båten – båttyver på ferde i Østfold

PASS PÅ: Båtsesongen er i full gang. Det merker også forsikringsselskapene. I løpet av året er det mange båteiere som kun vil finne igjen fortøyninger og en ødelagt lås når de skal ut på båttur. Nå advares båteiere mot tyver på tokt i Østfold-skjærgården.

PASS PÅ: Båtsesongen er i full gang. Det merker også forsikringsselskapene. I løpet av året er det mange båteiere som kun vil finne igjen fortøyninger og en ødelagt lås når de skal ut på båttur. Nå advares båteiere mot tyver på tokt i Østfold-skjærgården. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvert år blir hundrevis av mindre fritidsbåter ribbet for store verdier. Mye av utstyret forsvinner til utlandet.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) – Vi ser at tyveriraidene går i bølger, og at det ofte er organisert. Flere motorer kan forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Christian Haraldsen, som er kommunikasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding til Sarpsborg Arbeiderblad.

20 millioner kroner

Selv om antall motortyverier har gått betydelig ned i Sarpsborg i løpet av de siste årene, frykter både politiet og forsikringsselskaper likevel at båtmotorbandene er tilbake for å gjennomføre en rekke tyverier i båthavner i Østfold.

Bensinkanner, GPS og kartplottere, redningsvester og fiskeutstyr topper listen over ting som blir stjålet.

Christian Haraldsen, kommunikasjonssjef i Gjensidige

Beregninger Gjensidige har gjort viser at forsikringsbransjen i Østfold totalt fikk meldt nærmere 400 tyverier av eller fra båt i løpet av 2017. 25 prosent av disse er båtmotorer som forsvinner. Samlet betaler forsikringsselskapene ut over 20 millioner kroner årlig etter slike hendelser i Østfold.

Dessuten er båtmotorer lettere å få med seg enn båter, og det er store verdier som blir stjålet.

Alt fra små «putremotorer» til motorer på flere hundre hestekrefter. Nyere utenbordsmotorer opp mot 50 hestekrefter er likevel de mest populære blant tyvene, heter det i meldingen fra Gjensidige.

Bensinkanner topper listen

– I tillegg forsvinner utstyr som er lagret i båten. Bensinkanner, GPS og kartplottere, redningsvester og fiskeutstyr topper listen over ting som blir stjålet, sier Haraldsen.

I noen tilfeller demonterer også tyvene motoren, og tar kun den delen de er på jakt etter. Slike «aksjoner» kan føre til skader for flere titalls tusen kroner.

FORSVINNER FORT: Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter, og det er store verdier som blir stjålet.

FORSVINNER FORT: Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter, og det er store verdier som blir stjålet. Foto:

En mindre skjærgårdsjeep med motor har ofte en verdi fra hundre tusen kroner og oppover. Forsikringsselskapet er oppgitt over hvor dårlig sikret mange av disse båtene er.

– Ofte er det bare en enkel knute som skiller denne fra å bli stjålet, sier Haraldsen.

Han mener at kjetting og hengelås er ting båteiere kan gå til innkjøp av for å hindre at tyvene velger ut nettopp deres båt.

GPS-sporing

For noen år siden etablerte tidligere Østfold politidistrikt en spesialgruppe som skulle jobbe mot utenlandske kriminelle bander som reiser rundt på tyveritokt i landet.

I februar sa politibetjent Morten Wold ved Sarpsborg politistasjon til Sarpsborg Arbeiderblad at båteiere kan sikre båten sin bedre ved hjelp av GPS-sporing.

– Da trenger du en sporingsenhet. Båteieren kan da følge posisjonen om hvor båtmotoren befinner seg til enhver tid via telefon. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap for mer info, sa Wold den gang.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken