(Sarpsborg Arbeiderblad)

Mandag 18. mars ble en person innlagt på sykehus i Oslo etter å ha fått påvist meslinger. Oslo kommune jobbet på spreng for å komme i kontakt med personer som kunne være utsatt for smitte.

Ingen tilfeller i Østfold

Så langt er det rapportert inn om fire tilfeller i Oslo. I Østfold er det så langt i år ikke påvist tilfeller av meslinger, ifølge Folkehelseinstituttet, som følger situasjonen i Oslo nøye.

De anbefaler voksne som ikke har fått vaksine mot meslinger, om å ta minst én dose av MMR-vaksinen.

Oslo kommune skriver på sine nettsider at personer som var på konsert med det finske metallbandet Sonata Arctica på Parkteatret kvelden 13. mars, og personer som var på Legevakten i Storgata i Oslo 12. mars mellom klokken 10 og 17, kan ha blitt utsatt for smitte.

Svært smittsom

Sykdommen er én av de mest smittsomme som finnes, og skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Symptomene er kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber.

Om man utvikler symptomer på meslinger, anbefales det å kontakte lege per telefon, og ikke møte opp på legekontoret før mistanken om meslinger er avkreftet.

Barnesykdommene kommer tilbake

I Norge blir barn vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder med MMR-vaksinen. Den gis i to doser - én når de er 15 måneder og én når barna går i 6. trinn.

Før MMR-vaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet, var det vanlig med epidemier av sykdommen hvert andre til tredje år i Norge. Barnevaksinasjonsprogrammet varer fra man er 0 til 20 år gammel.

Også barnesykdommene tuberkulose og kikhoste er på vei tilbake. Det skyldes i stor grad turisme inn og ut av landet, ifølge FHI.

Påfyll hvert tiende år

BCG-vaksinen mot tuberkulose ble fjernet i skoleåret 2009-2010, men barn av foreldre som kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose blir tilbudt vaksinen ved 6 ukers alder.

Det er spesielt hos ungdom og voksne at man har sett en økning i tilfeller av kikhoste, melder Norsk Helseinformatikk.

Når det gjelder meslinger, trenger man ikke å reise langt vekk for å ta med seg viruset hjem. Meslinger er mer utbredt i land som Frankrike og Italia - populære feriemål for nordmenn.

FHI anbefaler voksne å ta påfyll av vaksinene med en kombinasjonsvaksine som skal beskytte mot difteri, kikhoste, polio og stivkrampe hvert tiende år. I tillegg anbefaler de altså voksne som ikke har tatt vaksine mot meslinger, om å ta minst én dose av MMR-vaksinen.