Barnas Verdensdager er en gratis familiefestival, som inviterer til spennende aktiviteter og kulturuttrykk fra hele verden. Arrangementsstart er fredag ettermiddag, og de siste aktivitetene gjennomføres søndag kveld. Her vil det være noe for alle og hvermann.

– Vi skal skape kulturopplevelser for store og små, og siden det er et arrangement for absolutt alle, så er det gratis. Da er det faktisk for alle, forteller Emilie Evjen Berg.

Global musikkfest

Nytt av året er at ungdommene har fått en større plass i arrangementet. De har nemlig fått en helt egen festival, nemlig Global musikkfest som tar over for familiefestivalen lørdag kveld. Da er det duket for ungdom mellom 13 og 17 år.

– Vi tar over hele kvartalet gjennom helga. Det kommer lokale artister, men også nasjonale, sier Dina Billington.

VerdensBro har ikke fått arrangert Barnas Verdensdager siden 2019 på grunn av koronapandemien. At festivalen har ligget brakk de siste årene har de tenkt å ta igjen i helga.

– Vi har fått et stort publikum. Vi har hatt aktiviteter gjennom hele pandemien, for alle. Jeg tror noen kommer til å ta turen fra Sverige for å få med seg dette, og det kommer nok folk fra byene rundt også.

Oppleve verden

I anledning Barnas Verdensdager vil flere gater rundt kulturkvartalet stenges av. Dette gjelder Teatergata, Tordenskjolds gate og øvre Bankegate. Dette gjør at arrangementet blir helt bilfritt.

VerdensBro er en organisasjon som tilbyr kulturtilbud og arrangementer helt gratis. Deres visjon er å være en kulturell brobygger i lokalsamfunnet. De skriver på sine hjemmesider at:

– En kulturell brobygger er en bro som binder mennesker sammen og forener generasjoner og kulturer. Den er trygg å gå på, formet av tillit og omtanke og laget av kreativitet.

Det er også dette som er tanken med Barnas Verdensdager, å være en brobygger.

– Det blir en reise, hvor man kan oppleve store deler av verden gjennom kultur, mat og forskjellige «workshops». Det skjer noe overalt i kulturkvartalet, hele kvartalet blir omgjort til en fargerik piñata, sier Evjen Berg.

– Vi er veldig fornøyde med hvordan kulturkvartalet er fra før, men nå inn mot helga skal vi sminke det litt, og pynte stedet, forteller Billington videre.

3000 besøkende

Dette blir tredje gang arrangementet avholdes, de to foregående har dratt over 2000 deltakere. I år håper de på enda flere.

– Vi lager mat til 3000 personer, så vi håper jo på 3000 besøkende så klart. De som ikke kommer i helga, kommer virkelig til å gå glipp av noe, sier Billington og Evjen Berg nærmest i kor.

Å arrangere et gratisarrangement for 3000 personer er mildt sagt ikke gratis, derfor er støttespillerne og frivillige ekstra viktige for organisasjonen.

– Det er rundt 60 frivillige, og det utgjør mye. De legger ned en enorm innsats, noe vi er veldig takknemlige for, sier Billington tydelig stolt.

Også næringslivet i byen er med å sponse arrangementet, noe gjengen er svært fornøyde med.

– Dette er et lokalsamfunnsprosjekt, så vi prøver å engasjere så mange som mulig i dette.

0–100 år

Alle HAs utsendte treffer for å snakke om helgas arrangement har fått titler med ordet «sjef» i, om det så er arenasjef, dekorsjef eller til og med sjef der det trengs. Hva passer vel da bedre, enn at konferansier for arrangementet er sjefen over alle sjefer, Asgeir Borgemoen?

– Asgeir skal lede showet sammen med Billie Høydahl (10), det viser jo at showet er med og for barn.

En stor del av arrangementet, som til og med har fått tildelt egen plass gjennom hele helga, er internasjonalt matmarked. Her vil det være servering av mat fra hele verden, gratis. Maten er laget av kokker fra lokale restauranter og frivillige.

Noen av de som bidrar til dette er Kokkekollektivet, Butts restaurant, restaurant og matfag på Halden videregående skole og Halden kommune, for å nevne noen. I tillegg vil man også kunne få seg en kaffe fra Bryggerhuset Syd på Konservativen, eller vaffel fra Berg bygdekvinnelag på samme sted.

– Det blir fantastiske opplevelser for alle, dette er ikke bare for barn. Det er for alle barn mellom 0 og 100 år, sier Emilie Evjen Berg, før hun legger til:

– Vi vil gjøre Halden til en kulturhovedstad for en helg.