Mandag morgen hadde elever rundt om i hele landet eksamen for første gang.

Men mange av de slet med å logge seg på Utdanningsdirektoratets nettsider, hvor eksamen gjennomføres. Det gjaldt også elever ved Halden videregående skole.

– Deilig om det avlyses

En av dem som ble rammet, var Nora Waldenstrøm. Slik beskriver hun minuttene da eksamen skulle startet.

– Nervene kom mer og mer. Vi satt bare der og stirret rundt og lurte på når vi kunne få logget på. Men det gikk fint da vi endelig fikk startet, sier hun.

– Hvordan gikk eksamen?

- Det gikk som det gikk. Litt usikker, svarer 19-åringen.

– Hva tenker du om at Viken ber om at eksamen avlyses?

– Litt usikker, men litt deilig. Egentlig veldig deilig, svarer hun.

– Gikk ikke dårlig

18-åringene Ada Huseby, Aida Helen Kanestrøm og Tuva Nomell hadde også eksamen ved Halden videregående skole mandag. De hadde påloggingsproblemer under eksamen fredag og altså i dag, mandag.

– I dag tok det altså en time før vi fikk logget oss inn, sier Aida Helen Kanestrøm.

– Hva tenker dere om at Viken ber om at eksamen avlyses?

– Vi leste den nyheten. Det går egentlig helt greit om det skjer, svarer Kanestrøm.

– Ja, takk, svarer Ada Huseby.

– Betyr det at det gikk dårlig på eksamen?

– Nei, det gikk ikke så dårlig, men vi har aldri hatt eksamen før. Vi hadde ikke en gang prøveeksamen i 10. klasse. Og så blir det masse tull når vi skal ha eksamen, svarer Aida Helen Kanestrøm.

Ber om annullering

Klokka 10:20 meldte Utdanningsdirektoratet at problemet var løst, og at utfordringene med pålogging ikke hadde påvirket elevene som har eksamen i matematikk i 10. trinn mandag.

Etter det HA kjenner til løste Halden videregående skole påloggingsproblemet med at elevene kunne starte én time senere, og fikk tilbud om å sitte én time igjen hvis de hadde behov for det.

Klokka 12:54 melder videregående skoler i Møre og Romsdal at de fortsatt ikke får logget seg på eksamen, og har dermed avlyst årets eksamen.

En time senere blir det kjent at Viken fylkeskommune ber Utdanningsdirektoratet om at skriftlig eksamen i norsk må avlyses på grunn av dataproblemene.

– Vi kan bekrefte at Viken fylkeskommune har bedt Utdanningsdirektoratet vurdere om eksamen bør annulleres, skriver pressevakt i Viken fylkeskommune, Pål Vikesland.

Dette sa Utdanningsdirektoratet nei til. Det ble klart mandag ettermiddag.

– Flere problemer

– Det er kjempeproblematisk at Utdanningsdirektoratets nettsider krasjer på en så stor dag for mange elever, sier påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Petter Andreas Lona, til NTB.

Han sier man ikke kan forvente at en elev presterer på sitt beste når det er eksternt kluss.

– Dersom datasystemene ikke bedrer seg, bør man se på om skriftlig eksamen kan avholdes i det hele tatt i år, sier Lona.

– Dersom det har vært store utsettelser på enkelte eksamener, så bør man se på å annullere dagens eksamener.

Lona sier dette er det siste av flere dataproblemer for elevene de har sett så langt i eksamensperioden.

– Vi har hatt Visma som krasjet 12. mai, dagen eksamenene ble offentliggjort. Vi har fått høre av flere medlemmer at nettsidene som NDLA og ordboka Lexin krasjet fredag. Mange elever hadde ikke tilgang til ressurser de hadde krav på. Så med dagens datakrasj er dette veldig problematisk.