I helga hadde Arve Tellefsen, Knut Buen og Christian Hundsnes Grøvlen konsert i Brygga kultursal.

Konserten fikk terningkast 5 av anmelder Kirsti Andersen, og 250 publikummere gikk fornøyde ut i lørdagskvelden.

Kostet en million i 1970

Det de fleste publikummerne kanskje ikke visste, var at fiolinen til Tellefsen er et 274 år gammelt klenodium til en verdi av 20-40 millioner kroner.

- Det finnes ikke flere enn 170-180 Guarneri-fioliner i verden, og verdien av dem avhenger blant annet av hvilken stand de er i, og hvem som har eid dem, forteller Tellefsen til HA mandag formiddag.

Selv kjøpte han sin i 1970 for en milion kroner.

- Det var mange penger den gang, og jeg lå våken hver natt de neste fem årene mens jeg betalte intenst ned på lånet, minnes fiolinisten.

- Heldig

Guarneri-familien var fiolinbyggere fra Italia på 1600–1700-tallet. To brødre og den enes sønn er de som skrev familien inn i fiolinhistorien.

Tellefsen anser seg selv som heldig da han fant sin Guarneri hos en instrumenthandler i London i 1970.

- Jeg hadde med meg min gamle lærer fra København og en fiolinmaker fra Trondheim, og jeg prøvespilte flere fioliner. Det var et par-tre som falt i smak, men de som var med meg, mente at jeg burde velge Guarneri-fiolinen. Jeg var ikke like sikker, men lot meg overtale. Det tok to-tre måneder før jeg innså at jeg hadde valgt riktig, forteller Tellefsen.

- Nå er jeg veldig glad i fiolinen min, fortsetter han.

Én dyrebar fiolin

Tellefsen har forsikret sitt Guarneri-eksemplar for 30 millioner kroner.

- Det er den fiolinen jeg bruker på store konserter slik som den i Halden. Det er ikke selvsagt at den låter like fint dersom andre spiller på den. Jeg har selv hørt to fiolinister spille på en og samme fiolin, og det hørtes forskjellig ut. Det kan sammenlignes med en bil. Noen "daukjører" bilen mens andre klarer å få det beste ut av den, forklarer Arve Tellefsen.

Selv har han bare én dyr fiolin.

- Noen har kanskje to eller tre slike gamle instrumenter, hvis de har råd, men jeg er veldig fornøyd med den ene jeg har. I tillegg har jeg noen nybygde fioliner som jeg bruker ved noen anledninger, sier Tellefsen.

Fiolinens opprinnelse

Guarneri-familien lagde fioliner av treverk fra Nord-Italia. Neste uke tar Arve Tellefsen selv turen til sin fiolins hjemsted.

- Jeg har meldt meg på Marcialonga og skal gå sju mil på ski i nabodalen til den dalen Guarneri hentet materialene fra, sier han.

- Det er forklaringen min på hvorfor jeg skal være med. Egentlig er det helt idiotisk å melde meg på et skiløp, men jeg skal selvfølgelig besøke dalen og ånde inn lufta der fiolinen min er fra, sier Tellefsen med startnummer 7981 i årets Marcialonga.