– Midt oppe i alle uflaksen har jeg hatt utrolig flaks. Ryggvirvel nummer 12 er helt smadret. Jeg kunne like godt blitt lam. Eller død. Men her er jeg altså, med full førlighet i beina.

Arne Chr. Folmer sitter i sykesenga på Ullevål sykehus og smiler, fortsatt litt smårystet over den surrealistiske situasjonen han befinner seg i.

– For akkurat en uke siden lå jeg med brukket rygg på et jorde i Rakkestad. Nå sitter jeg her. Fast bestemt på å komme meg tilbake både på sykkelsetet og på jobb igjen, sier han.

Måneder med opptrening

En blåveis under det ene øyet, et par sting i panna, en generelt forslått kropp og en rygg som har vært gjennom en omfattende operasjon.

Nå venter måneder med opptrening. 53-åringen er sulten på å komme i gang. Det passer ham utmerket at flyttingen fra Ullevål sykehus til Sunnaas skjer allerede i morgen.

– I stad oppdaget jeg en gammel ergometersykkel borti korridoren her. Jeg klarte ikke gå forbi, men måtte sette meg på setet og prøve den. Det gikk helt fint, sier Arne Chr. Folmer til Halden Arbeiderblad.

– Tunge stunder

Han aner ennå ikke hvor lenge han skal være på Sunnaas.

– Jeg er kjent på Sunnaas. Der har kona mi og jeg vært flere ganger med sønnen vår, Andreas, som har cerebral parese, sier Folmer.

Å snakke om de to som står ham nærmest, er både tungt og godt så tett på ulykken. For tanken på at sykkelturen kunne endt enda mer fatalt, har gitt ham noen vonde øyeblikk i dagene etter ulykken.

– Når du har et barn med spesielle behov, gjør du deg noen ekstra tanker når du selv blir satt ut av spill. Hjemme er det noen som trenger meg, sier han.

Vakker høstdag

Forrige tirsdag. Høstdagen var så vakker. Og allerede på vei hjem i bil, fra arbeidet som anleggsleder for Øst AS i Askim, bestemmer han seg for å bruke ettermiddagen til en sykkeltur alene.

Han vil sykle akkurat her, over slettene i Rakkestad.

– Jeg hev i meg noe mat hjemme og snakket med sønnen min før jeg tråkket av gårde mot Degernes. Jeg tok på den gule jakken for å bli mest mulig synlig. Det var også min første treningstur med lys påmontert på sykkelen i høst, forteller Arne Chr. Folmer.

Han husker så godt hvor godt det var å tråkke i vei på asfalten den dagen. Gleden ved å trene. Det nydelige været. Hvordan han gledet seg over de splitter nye hanskene, spesialbestilt fra USA og med innebygd varme, føltes på kalde fingre.

Tankene farte også innom cyclocrossrittet han nettopp hadde meldt seg på til kommende søndag. Og sykkelcross-banen han skulle være løypesjef for ved Remmen.

Husker helikopterlyd

Alt disse gode tankene er hodet fylt av i det han passerer Degernes sentrum. Og deretter tråkker ut på en kilometer lang slette.

– Jeg legger merke til at sola står rett til venstre for meg, men den er litt lav. Jeg tenker at jeg har en time på meg til å komme meg hjem før det blir mørkt. Så husker jeg ikke mer.

Det smeller. En bil kjører i ham bakfra og haldenseren blir kastet over panseret, vinduet, taket og ender ute i grøfta. Luftambulanse rekvireres og turen går rett til Ullevål sykehus, hvor ekspertisen på ryggskader befinner seg.

– Jeg husker noen sekunder med helikopterlyd. Deretter er alt svart før jeg blir vekket på sykehuset sent tirsdag kveld. Det var mange folk rundt senga og de forklarte meg hva som hadde skjedd. At jeg hadde blitt kjørt ned, brukket rygge og at det var operasjon dagen etter.

Fysikken hjelper ham

Arne Chr. Folmer var på beina allerede to dager etter operasjonen. Og han ser uforskammet frisk ut, tatt i betraktning at det kun er sju dager siden ulykken.

Nå profitterer han på sin sterke fysikk og en rekke år med målrettet og systematisk trening.

– Helsepersonell har fortalt meg at min fysiske styrke har hjulpet meg til å ta av da bilen traff. Når det smeller spenner alle muskler seg, har jeg blitt forklart, sier han.

– Jeg trener mye kjernemuskulatur på treningssenter. Og jeg har løpt mye i mange år, men de siste årene har det blitt mer og mer sykkel. Det var Morten Andersen som oppmuntret meg til å bli med i Fiskleklev Landeveisclub. Dette er mitt andre aktive og seriøse år på sykkelen.

– Mye taktikk

På spørsmål om hvor mye han trener, er svaret «altfor mye».

– Først var det terrengsykling. Jeg fulgte med på Tour de France og forsto ikke helt poenget. Så gjorde jeg som forfatter Ingvar Ambjørnsen skrev om i en artikkel i Aftenposten, jeg satt meg inn i spillet rundt landeveissyklingen. Hvem som skal gå og ikke gå. Det er vanvittige mye taktikk. Akkurat det appellerte til meg, sier han.

De lange turene Fiskeklev-gjengen legger ut på i helgene, gir ham svært mye glede. Både med tanke på treningen og det sosiale. Samspillet og samarbeidet som skal til for å hjelpe hverandre fram i laget.

Mye oppmerksomhet

Det piper stadig i telefonen. Mange sender meldinger og ringer.

– Akkurat nå er Anders Viken og flere andre kamerater på vei inn til meg. De er her straks, sier Folmer som er overveldet over alle som viser at de bryr seg etter ulykken.

Omtanke får han både fra familie, venner og bekjente, men også fra totalt ukjente. Et Facebook-innlegg han la ut etter ulykken for få dager siden, har blitt delt over hele landet og bidratt til mange hyggelige meldinger.

– Plutselig dukket det opp en hilsen fra roeren Olaf Tufte også, smiler Folmer.

Sjakk eller frimerker

Målet med FB-innlegget og artikkelen i lokalavisa er å rette fokus på trafikksikkerhet for myke trafikanter.

– Hva som forårsaket denne ulykken, vet jeg ennå ikke med sikkerhet. Men kanskje kan ulykken som skjedde meg, bidra til at enkelte bilister kan bli litt mer tålmodige med oss syklister. Denne gangen ble jeg rammet.

– Du har ikke vurdert å bytte hobby? Som frimerkesamling?

– Jeg har fått et par tekstmeldinger med forslag om sjakk, frimerker eller blomsterpressing. Dette er nemlig andre gang jeg får en smell på sykkelen. For to år siden hadde jeg en stygg velt ute i terrenget. Men nei, verken blomsterpressing eller sjakk frister. Jeg skal tilbake på sykkelen, slår han fast.