NRK besluttet nylig at TV-aksjonen 2020, på grunn av koronapandemien, blir digital. I motsetning til tidligere år, vil man ikke få bøssebærere på døra, men det vil allikevel være gode muligheter for å få gi et bidrag.

Ingen aldersgrense

Mandag ettermiddag holdt koordinator for TV-aksjonen i Halden, Catharina Heide Amundsen, et informasjonsmøte på Halden Frivilligsentral om hvordan årets TV-aksjon skal gjennomføres. Nytt for året er nemlig at alle kan bli bøssebærere, og det fra sin egen stue.

– Alt man trenger å gjøre er å registrere seg på blimed.no. Da får man sin egen digitale innsamlingsbøsse, og man kan selv velge geografisk tilknytning, som for eksempel postnummer eller nabolag, hvor innsamlingsbeløpet skal registreres.

– I år er det ikke noen aldersgrense for å være bøssebærer. Tidligere har det vært 18-års aldersgrense, og barn har kun fått lov å gå i følge med voksne. Ettersom det ikke skal samles inn kontanter, kan derfor barn gjerne ha sin begge innsamlingsbøsse, men vi anbefaler selvfølgelig at de prater med foreldre først, smiler Heide Amundsen.

Kampen mot plast

Årets TV-aksjon går til å rydde opp i og informere om de gigantiske utfordringene tilknyttet til forsøpling av verdenshavene.

Årlig dumpes det åtte millioner tonn plast i havet. Altså 8.000.000.000 kilo. Dette tilsvarer 320.000.000.000, eller 320 milliarder, halvliterflasker tilsvarende de vi finner i butikken. Noe som igjen vil si at plastmengden til 45 flasker for hvert eneste menneske på jordkloden vår, havner i havet hvert eneste år.

I en studie fra universitetet i Newcastle i Australia framkommer det at hvert menneske får i seg plast tilsvarende ett kredittkort hver eneste uke, året rundt, bare gjennom vi vannet vi drikker.

Fakta om TV-aksjonen NRK:

TV-aksjonen NRK er verdens største dugnad. 7 000 fantastiske frivillige over hele landet jobber for å mobilisere 100 000 bøssebærere, og organisere TV-aksjonen lokalt. Det lokale engasjementet er noe av det som gjør TV-aksjonen helt unik.

  • TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkningen.
  • 7000 frivillige over hele landet organiserer TV-aksjonen gjennom 600 kommune- og bydelskomiteer.
  • 100 000 bøssebærere banker på 2,3 millioner dører én søndag i oktober.
  • TV-aksjonen har vært arrangert hvert år siden 1974, og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker. Totalt har TV-aksjonen samlet inn ni milliarder kroner.
  • Et eget innsamlingsråd, oppnevnt av NRKs styre, mottar og vurderer søknadene fra dem som ønsker å bli tildelt NRKs TV-aksjon. Kringkastingssjefen, NRKs øverste leder, tar den endelige beslutningen om hvem som tildeles TV-aksjonen. Innsamlingsrådet har også en viktig oppgave med å påse hvordan pengene brukes. Les mer om utvelgelsesprosessen her.
  • TV-aksjonen koordineres av et sekretariat, som ansettes av årets utvalgte organisasjon. Sammen med de øvrige ansatte i organisasjonen og TV-aksjonens fylkesapparat bygges årets TV-aksjon.
  • På selve TV-aksjonsdagen sender NRK direkte søndag kveld.

Kilde: Blimed.no

Satser på de unge

I år håper man, spesielt på grunn av formålet og innsamlingsaksjonens form, at flere unge skal engasjere i innsamlingsarbeidet.

– Vi håper at både barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, og Høgskolen vil involvere seg. Vi vet at temaet er noe som mange unge er opptatt av, og når det i tillegg kan gjøres digitalt, håper vi enda flere til å bidra.

Heide Amundsen innrømmer at hun er spent på hvordan den digitale innsamlingen vil slå ut, men håper at endringene vil slå positivt ut.

Allerede fra tirsdag 15. september kan man registrere seg som bøssebærer, og denne vil da bli aktivert 5. oktober. 18. oktober går selve innsamlingen av stabelen, med den tilhørende, velkjente TV-sendingen. Selve aksjonen avsluttes 1. november, noe som betyr at innsamlingsaksjonen i realiteten varer nesten én måned.

– Tidligere var det i realiteten bare én dag. I år vil den vare mye lengre, så jeg håper jo at det skal slå positivt ut på det totale innsamlede beløpet, sier hun.

Det er den norske folkefinanseringstjenesten Spleis som administrerer betalingsløsningen under årets TV-aksjon. Spleis koster vanligvis 4,5 prosent av innsamlet beløp å bruke, pluss et transaksjonsgebyr på 2 prosent. Heide Amundsen kan allikevel berolige folk med at det ikke vil forsvinne store beløp til administrasjonsgebyrer.

– Spleis skal gjøre dette helt gratis, så alle pengene som blir samlet inn går til TV-aksjonens formål, sier hun.

Håper på kjente fjes

NRK har oppfordret byer og kommuner til å få med seg ambassadører for TV-aksjonen. Heide Amundsen håper at kjente personer som ordføreren, spillere fra HTH, kjente kulturpersonligheter, eller for eksempel Per Sandberg, som nå fronter en miljøvennlig satsing på gjenvinning av plast gjennom selskapet Halden Plastgjenvinning AS, skal stille opp for å få med seg flest mulig.

– Vi håper at ordføreren vil registre sin egen bøsse, og at vi kanskje kan få en konkurranse mellom ordførerne Østfoldbyene. Vi tror også at det er mulig for å lage en konkurranse mellom skoleklasser, idrettslag eller lignende, sier hun.

– Og selvfølgelig skal vi som tidligere år også opprette en næringslivsstafett. Det er viktig, for det viser seg år etter år at det er næringslivet som står for en stor del av pengene som blir samlet inn. Målet vårt er jo at vi skal få inn like mye som i fjor, sier hun optimistisk.


Også tilbud til de eldre

Selv om årets TV-aksjon blir digital, har man også valgt å ta hensyn til de eldre generasjonen, hvor mange ennå ikke er på nett og ikke bruker Vipps. man kan fremdeles gi penger til via telefon, og det vil også ha muligheter til å overføre penger til TV-aksjonens bankkonto.

– Er det noen som ønsker å gi kontanter kan de selvfølgelig ta kontakt med frivilligsentralen i Halden. Da skal vi alltid finne en løsning, sier Wenche Erichsen på Halden Frivilligsentral.

Heller ikke ordfører Anne-Kari Holm, som selv ledet TV-aksjonen i 1978 og 1987, er redd for at det digitale alternativet skal hindre folk i å gi penger til et godt formål.

– Dette blir nytt og spennende, men jeg håper at vi får inn like mye som vi pleier.

– Halden er kåret til den beste kommunen i Norden i sin størrelse når det kom til digitale hjelpemidler. Medregnet samtlige kommuner i Norden kom vi på 3. plass, så jeg er temmelig sikker på at dette kommer til å gå bra, avslutter Anne-Kari Holm.

TV-aksjonen 2019 gikk til organisasjonen CARE og det ble totalt samlet inn drøye 240 millioner kroner.