Gå til sidens hovedinnhold

– Har tatt et valg

Elise Linnea Eberson er fjerde kandidat til «Årets ildsjel»

Artikkelen er over 6 år gammel

Med en rusavhengig sønn klarte ikke Elise Linnea Eberson å ta vare på seg selv.

– Jeg var så sliten etter å ha kjempet for Christian i 12 år. Jeg hadde gjort alt jeg kunne, for jeg ville jo ta vare på det kjæreste jeg hadde. I stedet ble jeg en dårlig utgave av meg selv, og en dårlig mor for min andre sønn, forteller Eberson åpenhjertig.

Da tok hun et valg.

– Det er takket være samboeren min, Tor Åge Marthinsen, at jeg klarte å ta tilbake mitt eget liv. Han sa at «nå har du vel gjort nok». Han fikk meg til å tenke og til å velge å ta vare på meg selv, sier Eberson.

Bestemmer selv

Nå prøver hun å hjelpe andre til å gjøre det samme som hun selv gjorde.

– Det er en vanskelig erkjennelse å gi opp barnet sitt. Man vil strekke seg så langt man kan og litt til. Men til slutt blir du selv skadelidende. Det å ta vare på seg selv, innebærer at man bestemmer over sin egen tid. Jeg gir av min tid til sønnen min i stedet for at han tar den, forklarer Eberson.

Christian er fortsatt rusavhengig.

– De som er med i pårørendegruppa jeg har startet, har barn som er rusavhengige. Noen har ikke kommet så langt i sitt misbruk, andre har holdt på i mange år. Jeg tror kanskje det kan være enklere å formidle til pårørende at de må ta tilbake sitt eget liv om mitt eget barn hadde vært lenge ute av det, eller i verste tilfelle død, sier hun.

Deler erfaringer

Rommet Mitt er Elise Linnea Ebersons hjemmeside hvor hun deler tanker og svarer på henvendelser rundt det å være mamma til en rusavhengig. Siden har hatt over 32.000 besøk.

Hun har også en Facebook-side med over 500 følgere.

Flere ganger i året reiser Eberson rundt og holder foredrag basert på egne erfaringer som mor til en narkoman.

– Jeg blir ofte rørt av tilbakemeldingene både direkte og via Internett, sier Eberson.

Takknemlige

På frivilligsentralen møter hun annenhver uke foresatte som sliter med narkotika i familien.

– Det er flest mødre, men også fedre. Mødre har nok ekstra stort behov for å prate ut om ting. Mammahjertet er sterkt, vet du. Responsen jeg får på det jeg gjør, forteller meg at det betyr mye for dem jeg treffer, avslutter Elise Linnea Eberson, kandidat nummer fire til prisen Årets ildsjel.

ILDSJELKANDIDAT 1: Juleselskapet
ILDSJELKANDIDAT 2: Håkon Ohlgren
ILDSJELKANDIDAT 3: Kay Hafsrød
* Den femte og siste ildsjelkandidaten avsløres lørdag 3. januar. Les mer om konkurransen på denne samlesiden.

Kommentarer til denne saken