I januar 2013 kunne du stemme på Jens Bakke som Årets ildsjel for det arbeidet han la ned i Idd og Enningdalen Historielag. Den gang stakk Marianne Hammerstad fra Kvik Halden FK, jentefotball, av med den gjeve prisen.

For andre gang

Nå kan du være med og stemme ham fram igjen. Denne gangen for sitt arbeid i Fortidsminneforeningen. Bakke føler seg beæret som er nominert igjen.

Jens Bakke er leder i fylkeslaget og tidligere leder av lokallaget i Halden. Han sitter også i hovedstyret på landsplan i Fortidsminneforeningen.

Naturlig nok møter HA ildsjelen i gamle Konservativens lokaler. Lokaler som i dag eies av Halden kommune, takket være Johannes Sivesind og Vidar Parmer som jobbet for at kommunen skulle kjøpe det. Han forteller at det faktisk en gang forelå seriøse planer om å bygge et stort møbelsenter på denne tomta. De planene ble det ikke noe av. Og det er Bakke selvfølgelig veldig glad for.

– Hva er det med deg og historie?

– Hva skal man si ... Jeg har vært engasjert i historie i alle år. Jeg sporet opp bøker på loftet som guttunge. Vi bor i et fantastisk område, med grense til Sverige, by og land, sjø og innsjøer, begynner Jens Bakke.

Etter hvert avslutter han:

– Vi er veldig heldige i Halden.

FAKTA: Årets ildsjel

Prisen Årets ildsjel deles ut av Halden Arbeiderblad på Haldengallaen.

Haldenserne har kommet forslag til hvem som er verdig vinner til prisen.

Blant 24 ulike navn fra 36 forslagsstillere har juryen bak Årets ildsjel nominert fem finalister.

Juryen består av ordfører Thor Edquist, styreleder i Sparebankstiftelsen Halden, Kjell Hagen, og ansvarlig redaktør i HA, Hans-Petter Kjøge.

Årets galla arrangeres i Brygga kultursal 14. januar 2017.

De fem finalistene presenteres en og en i romjula.

Avstemningen er åpen 2.-8. januar. Da kan haldenserne stemme på den kandidaten de mener fortjener å vinne.

 

– Historie har evighetsperspektiv

Selv er han også med i Fredriksten Artillerie Compagnie og skyter litt med kanon på fritida.

– Burde du heller vært utdannet historiker og droppet jussen?

– Jeg burde kanskje gjort det. Det har gått på hobbykvoten.

– Er du født litt for sent?

– Nei, jeg vil ikke si det. Historie er et evighetsperspektiv uansett. Og verden har stort sett forandret seg til det bedre. Jeg tror ikke mange vil tilbake til 60-åra, svarer Jens Bakke.

Han er opptatt av utfordringen om hvordan vi skal ta vare på historien. Derfor skryter han av lokalavisa si.

Skryter av HAs rolle

– HA har oppdratt oss, sier han og nevner journalist Frank Kiel Jacobsen samt de tidligere redaktørene Arvid Johanson, Anders Wold og Bjørn Ystrøm. De så de historiske verdiene i egen by og formidlet dem.

– Vi har utfordringer framover. De som er opptatt av å berge byen, nærmer seg pensjonsalderen. Jeg er litt bekymret. Det er en evig prosess å holde verdiene i Halden oppe, sier han og poengterer at vi har Sparebankstiftelsen Halden og Berg sparebank som bidrar så det blir mulig å redde perler som for eksempel Fredrikshalds Teater.

Bakke skal gjøre sitt gjennom Fortidsminneforeningen å ta vare på kulturarven i form av hus og miljøer.