Det unge paret Kim-Michael Sande Olavesen (22) og Malin Torp (18) ønsker ikke noen sammenslåing av Halden og Aremark.

Fra politisk hold ble det sagt at det er de eldre som legger mest følelser i en slik sammenslåing, mens de unge lever i en global verden og ikke har noe forhold til kommunegrenser.

– Det stemmer ikke. Vi har snakket med mange ungdommer og vårt inntrykk er at de fleste unge i Aremark er negative til en sammenslåing med Halden, sier Olavesen og Torp.

Frykter tilbud forsvinner

Selv er de også skeptiske.

– Jeg er ikke veldig positiv, selv om det ikke er noe jeg har tenkt sånn veldig mye over. Derfor var det ålreit å komme hit og få litt informasjon. Jeg er redd for tjenestetilbudet i Aremark dersom vi slås sammen med Halden. For skolen og ikke minst med tanke på sykehjemmet for de eldre. Jeg er redd slike tilbud blir skjøvet vekk for oss, sier Olavesen.

Han får støtte av kjæresten.

– Jeg er enig. Jeg frykter at ting ikke vil bli som i dag. At ting forandrer seg og at vi mister det vi har, sier hun.

Uavklart

Det var mye snakk om tall som var vanskelige å forholde seg til. Selv politikerne i panelet var usikre på hvilke tall som egentlig gjelder.

– Det virker litt uavklart. Men det som er helt klart er at hvis det først blir en sammenslåing, så er det ingen vei tilbake, mener det unge paret.

De merket seg at Haldens politikere var positive til Aremark, men synes mye er uavklart, for eksempel hvordan utslag det vil gi i forhold til eiendomsskatt.

Folkemøtet ble i stor grad preget av mye politikerprat, men noen få spørsmål fra salen ble det også.

God avtale

Samarbeidsavtalen, som HA har omtalt tidligere, ble presentert. Alle var enige om at den er et godt utgangspunkt, men mange frukter den ikke er verdt noe, fordi man ikke har kontroll på hva framtidige politikere bestemmer.

Ingen folkeavstemning

Det var to store nyheter under folkemøtet.

Det ble slått fast at det ikke blir noen folkeavstemning angående sammenslåing av de to kommunene. Det skapte reaksjoner både i salen og blant politikerne. I denne saken var Rødt og Frp rørerne enige om at de var skuffet og at folket burde få sin mening.

I stedet blir det en innbyggerundersøkelse.

Usikkerhet om tall

Den andre store nyheten var nytt tallgrunnlag. Tidligere har man antatt at Aremark vil tape 5–6 millioner kroner i året på å stå alene. Det vil være nærmest umulig for Aremark. På folkemøtet hevdet imidlertid Aremarks rådmann Jon Fredrik Olsen at nye tall noen timer før folkemøtet viser at Aremark bare vil miste halvannen million.

Flere av politikerne HA snakket med etter møtet tvilte på at dette kunne stemme.

- Hvis disse tallene og de økonomiske incitamentene endres på denne måten så er kommunereformen i Norge ferdig, sa Haldens rådmann, Roar Vevelstad.