– Jeg går til jeg stuper!

Arbeidernes dag ble markert med et folkerikt 1.mai tog mandag.

Arbeidernes dag ble markert med et folkerikt 1.mai tog mandag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Siw-Hege Christiansen har i løpet av sine 30 leveår, gått i 1. mai-tog 30 ganger

DEL

Det er mandag og fridag for mange haldensere, men torget på sydsiden fylles likevel opp med folk. Arbeidernes dag, 1. mai, er helt tydelig fortsatt en viktig dag for mange.

Det er tradisjon

Siw-Hege Christiansen (30) er leder i LO Østfolds ungdomsutvalg. Kvart på ett mandag gjør hun seg klar til markeringen av Arbeidernes dag på torget, snart går toget opp mot Busterudparken. Hun holder en plakat i hånda, og smiler bredt, klar til «kamp». Hennes kjernesak denne 1. mai dagen står på plakaten klart og tydelig, «Ja til flere lærlingplasser».

– Denne dagen er viktig mye på grunn av tradisjonen. Men også fordi jeg er opptatt av at ting fortsatt kan bli bedre, sier hun.

Christiansen er godt fornøyd med oppmøtet på torget, etter å ha vært bekymret for at folk ikke skulle dukke opp.

Har gått i 1. mai-tog siden hun satt i barnevogna

Busterudparken var tettpakket med folk da toget endte opp der på arbeidernes dag 1.mai.

Busterudparken var tettpakket med folk da toget endte opp der på arbeidernes dag 1.mai. Foto:

– Jeg er snart 31 år gammel, og har vel gått i tog i 30 år, sier Christiansen og ler.

– Jeg har vært med på å markere dagen siden jeg satt i barnevogna, men jeg ble aktiv medlem i LO for seks år siden. Vi har mange flinke tillitsvalgte her i Halden, og vi spiller godt på lag med de, fortsetter hun.

Christiansen påpeker at hun er bekymret for arbeidernes rettigheter framover.

– Se hva sittende regjering har gjort med arbeidsmiljøloven. Vi er tilbake til 1970-tallet omtrent. Selv om vi har det ganske bra nå, er det lett å miste de rettighetene en har. Det er viktig å kjempe for å fortsatt ha det bra, sier hun.

– Det å bevare denne markeringen er viktig. Jeg går til jeg stuper, i, minst 30 år til, ler hun før hun går til toget som skal til å starte.

Siw-Hege Christiansen har deltatt på 1.mai markeringen i hele sitt 31 år gamle liv. Hun går gjerne i 1.mai tog 30 ganger til

Siw-Hege Christiansen har deltatt på 1.mai markeringen i hele sitt 31 år gamle liv. Hun går gjerne i 1.mai tog 30 ganger til Foto:

Små og store, sammen for arbeiderne

Folkemengden som sammen går i toget opp mot Busterudparken er både med kvinner og menn, store og små. Mynthe Haagberg Stangebråten (7) går sammen med mamma Ine Stangebråten.

– Det er gøy å gå i tog, sier Mynthe som i løpet av livet har gått hvert år med mamma. Nå holder hun selv en plakat der det står «Make AML great again», som betyr «gjør Arbeidsmiljøloven bra igjen».

Mens orkesteret foran i toget kommer seg ned mot brygga og rundt og opp forbi Bryggerhuset, er det fortsatt deler av toget som enda ikke har begynt å bevege seg. Årets oppmøte er storslagent.

Mynthe Haagberg Stangebråten er sju år gammel, og i løpet av livet har hun vært med i 1.mai toget sju ganger. Mamma Ine Stangebråten går ved siden av datteren og forteller at Mynthe har vært med helt siden hun lå i barnevogna.

Mynthe Haagberg Stangebråten er sju år gammel, og i løpet av livet har hun vært med i 1.mai toget sju ganger. Mamma Ine Stangebråten går ved siden av datteren og forteller at Mynthe har vært med helt siden hun lå i barnevogna. Foto:

– Dette er en viktig del av Norgeshistorien

Midt oppe på gangbrua møter HAs reporter lederen i Arbeiderpartiet i Halden Kirsti Brække Myrli, som går i tog ved siden av LOs sekretær Terje Olsson.

– Markeringen av Arbeidernes dag 1. mai er en veldig viktig del av Norgeshistorien. Vi må fortsette å bygge landet vårt sammen, derfor er det viktig å heise fana i dag, sier Myrli mens hun går over lyskrysset og oppover i gågata.

Når toget nærmer seg Busterudparken står det tilskuere langsmed gågata hele veien. I parken har Røde Kors en stasjon, noen har ordnet til et lekeområde for barna ved siden av lekeplassen, orkesteret stopper opp og alle menneskene samler seg rundt paviljongen. Der holdes det flere appeller som tilskuerne lytter nøye til, mens de får tildelt kringle fra Røde Kors på vegne av LO.

Kirsti Brække Myrli(leder i Halden Arbeiderparti) (f.v.) og Terje Olsson(LO sekretær) var smilende med i 1.mai toget.

Kirsti Brække Myrli(leder i Halden Arbeiderparti) (f.v.) og Terje Olsson(LO sekretær) var smilende med i 1.mai toget. Foto:

Over 100 år siden det første 1. mai-toget gikk

Det første 1. mai-toget i Norge gikk i Oslo i 1890, og har vært en offentlig høytidsdag siden 1947. Den lange tradisjonen står fortsatt sterkt i dag.

– Det er enormt viktig å feire arbeidsbevegelsens kampdag, og det er like aktuelt i dag. En kan se angrep på alle nivå, og rettigheter vi har opparbeidet oss som blir tatt fra oss, sier Olsson før han skal framlegge sin appell fra paviljongen i Busterudparken.

– Det er trist at folk mener markeringen er mindre og mindre viktig. Det er mange som tar ting for gitt, men det hadde ikke vært noen velferdsstat uten en sterk fagbevegelse. Regjeringen nå har angrepet spesielt fagbevegelsens rettigheter. På deres måte vil en kunne se mange store forskjeller, og et klasseskille som vi ikke ønsker oss. Alle må ha like muligheter her i landet. Derfor er denne dagen viktig, avslutter han.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags