Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke dyrk barna dine som stjerner

Artikkelen er over 6 år gammel

Foreldre i Halden fikk klar beskjed: – Tydelige foreldre gir lykkeligere barn

Tirsdag var foreldre og ansatte i de kommunale barnehagene i Halden samlet på en temakveld om foreldreskap.

Sett krav til barna

Foredragsholder Anne Nielsen er utdannet førskolelærer og samtaleterapeut. Hun har lang praksis både fra barnehage, SFO og smågruppebarnehage for barn med spesielle behov.

Hun serverte  råd og tips til hvordan vi bedre kan forstå og hjelpe våre barn.

Hennes klare budskap: - Ikke vær for ettergivende og sett krav til barna.

- Gi barna praktiske oppgaver hjemme. De gir den gode mestringsfølelsen og masse læring for livet, sa Nielsen blant annet.

Forstå og hjelpe barn

Hennes mål er at vi skal behandle barn som likeverdige, men ikke like. Vi skal unngå å idealisere dem og dyrke dem som stjerner, men heller ikke undertrykke eller overse dem.

 – Tydelige foreldre gir lykkeligere barn. Å oppdra barn krever handlekraft og vilje til å stå oppreist selv når barnet protesterer.

– Barn trenger både omsorg og ledelse.

– Jeg vil gjerne bidra til å bygge en bru over kløfta mellom det moderne og det tradisjonelle synet på hva som er god oppdragelse av barn. Barn trenger både omsorg og ledelse.

– Med dette som felles forståelse kan vi starte en bedre dialog, slik at vi ikke fordyper kløftene mellom for eksempel innvandrere fra mer autoritære tradisjoner og vår moderne, men stadig mer usunne og ettergivende oppdragelse, mener Nielsen.

– Jeg er streng

Forelder og trebarnsmor Anne B. Kristiansen, samt barnehagestyrer Lise Faraasen Olsen ved Bergknatten barnehage har selv tre barn, et bonusbarn, fire barnebarn og 42 barnehagebarn fikk mye ut av temakvelden.

Det handler om å være tydelig nok som voksen samt se og høre barna.

– Jeg er streng. Jeg setter krav til dem, og de ønsker å hjelpe til, sier Anne B. Kristiansen om sin foreldrerolle.

Tok barnet under armen

De biter seg merke i foredragsholderen fortelling om en mamma som endte med å bære en trassig unge ut av barnehagen, fordi barnet ikke ville hjem. Og det var helt greit, istedenfor å lirke, lirke og godsnakke.

– Hvor mange tror du Lise Faraasen Olsen vil bære ungen sin ut av barnehagen i morgen?

– Ha, ha ... Det kan du si! Ler hun hjertelig til svar.

Kommentarer til denne saken