Fredag kveld forflyttet Bryggerhuset på Torvet  seg til Santa Monica Boulevard i Los Angeles, til det legendariske konsertstedet Doug Weston´s Troubadour, «ground zero» for verdens beste «singer/ songwriters».

Det stoppet ikke bare med den lange turen til California, i tillegg ble et fullsatt Bryggerhus også tatt med på en reise 40-50 år tilbake i tid. Til da sangene til James Taylor, Carole King, Joni Mitchell og John Denver dominerte både FM-radioene i USA og plate- og kassettspillerne til fans over hele verden.

I 2007 var James Taylor og Carole King tilbake på The Troubadour for sammen å feire stedets femtiårs-jubileum med en serie konserter på klubben som «bare» har plass til fem hundre publikummere.

Det er Dag Brandth som har tatt initiativet til å sette fokus på denne æraen med konsert-forestillingen «Earth Moved», der selve navnet er hentet fra Carole Kings sang «I feel the earth move».

Brandth har fått med seg Lise Backstrøm som vokalpartner på prosjektet, og med det ble det offisielt at Lise er en av Haldens fineste sangere.

Brandth vet også at denne musikken avhenger av musikere som kan sakene sine, originalinnspillingene av dette repertoaret ble gjennomgående gjort med elitedivisjonen av amerikanske studiomusikere. En vesentlig årsak til at du kan høre på denne musikken et halvt århundre etter at den ble skapt, uten tenke på tidsaspektet i det hele tatt.

Det er derfor veldig på sin plass å trekke frem at kvintetten som backet Brandth og Backstrøm på fredag gjorde en aldeles utmerket jobb, med absolutt teft for originalenes mange musikalske finesser. Tor Hauge, trommeslageren, er vel den som er best kjent for haldenserne, for sine mange spillejobber i byen. Gitaristene Eivind Ystrøm Pettersen og Jon-Erik Gretland byttet på akustiske og elektriske gitarer og sørget for en stadig strøm av instrumentale lekkerheter.

Roger Amundsen kom sent til Bryggerhuset fredag, men gjorde til gjengjeld godt opp for seg med tidsriktige lyder fra sine keyboards, inkludert det ofte bruke Fender Rhodes-pianoet. Bassist Dag Anders Sandell var akkurat så stødig og melodisk som legenden Leland Sklar, go-to-bassisten fra California på sytti-tallet.

Det var Dag Brandth som bandt det hele sammen, med en fin blanding av anekdoter, fakta og personlige bekjennelser knyttet til musikken. Ingen som var tilstede på Bryggerhuset fredag er i tvil om at dette er musikk som ligger Dags hjerte nær. At Brandth er en dreven sanger som behersker mange forskjellige uttrykk vet vi, men jeg mener at det er denne typen musikk han fikser aller best. Her handler det mindre om kraftsynging, og å imponere med vokalakrobatikk. Men derimot om å komme seg på innsiden av tekstene og formidle det poetiske innholdet. Alt sammen til melodier av usedvanlig slitestyrke.

Det er jo slik at Dag & Lise med letthet kunne ha skapt stor-låt-parader med hver og en av disse fire. Her ble det plass til fem-seks sanger fra hver av dem. Vi nevner «Carolina in my mind» (Taylor),  «Both sides now» (Mitchell), «Leaving on a jet Plane» (Denver), «Will you still love me tomorrow» (King), «Free man i Paris» (Mitchell), «Take me home country roads» (Denver), «You´ve got a friend» (King) og «Big yellow taxi».    Den siste er en av de tidligste sangene som tar for seg miljøutfordringer og var å finne på Joni Mitchells tredje album; «Ladies of the Canyon» i 1970; Der teksten går;

«That you don't know what you've got Till it's gone

They paved paradise And put up a parking lot

They took all the trees Put 'em in a tree museum 

And they charged the people A dollar and a half just to see ‘em».

Vi er definitivt villige til å bli charget mer enn halvannen dollar for å se & høre mer av Dag Brandth og Lise Backstrøm og deres «Earth Moved» i tida fremover. Her har de rett og slett skapt en opplevelse som mange flere vil ha stor glede av, både her i Halden og så langt en stor gul taxi kan ta dem.