Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5– Nå ser vi deg, Trond Henriksen

Artikkelen er over 4 år gammel

Halden Arbeiderblad anmelder Trond Henriksens bokdebut.

«Ingen murer er for høye»
Forfatter: Trond Henriksen
Utgiver: Aschehoug

«Ingen murer er for høye» er boken som egentlig aldri skulle vært skrevet.

Absolutt ikke fordi historien ikke fortjener å bli fortalt.

Men fordi forfatteren egentlig ikke burde vært i live. Og i hvert fall ikke i stand til å fortelle sin historie med så sober, ærlig, brutal og innsiktsfull penn.

Nettopp det at han lever i dag og kan gi oss innsikt i en verden fjernt fra vår egen, gir et håp til andre der ute som kjemper i kvikksanden.

Slik startet problemene

Trond Henriksen er født inn i denne verden med et hode fullt av talenter.

Men da livet køddet med han, ble han selv en kødd.

Til tross for at Oslo-gutten kom fra enkle kår og hadde en alkoholisert og fraværende far, klarte han seg godt på skolen inntil han ble syk og havnet bakpå i engelskundervisningen.

Først ble han klassens klovn, så begynte han å skulke engelsktimene, etter hvert hele skoledagene og til slutt endte han i Østbanegjengen ved Oslo S. Der ble han inkludert i et varmt fellesskap.

Først et helt halvår etter at skulkingen startet, ble samfunnets hjelpeapparat koblet på.

Barnehjem og seksuelle overgrep

Da hadde Trond Henriksen allerede startet en lynkarriere som biltyv.

En spesialskole, et barnehjem der andre barn lærte han å sniffe bensin og to episoder med seksuelle overgrep senere var livets retning pekt ut.

I fengsel som 14-åring

Allerede 14 år og tre uker gammel havnet han i fengsel for første gang. Det ble Henriksens egentlige skolegang.

Innenfor murene fikk han også sitt første møte med heroin. Dopet som fikk et klamt og sterkt grep over livet hans de 30 neste årene. Og som også preger historiene i boken.

Litterært forbedringspotensial

Henriksens bokdebut er først og fremst en sterk og god historie. Han har valgt å skrive den helt selv. Det gjør at selve historiefortellingen har et forbedringspotensial.

Men selv om de beste forfatterne i Norge kunne gjort boken til et sterkere litterært verk, så er det ingen av dem som har en lignende historie å fortelle.

«Ingen murer er for høye» gir voldsom innsikt inn i hvordan en rekke av små tilfeldigheter og uheldige omstendigheter kan sende et barn inn i en trang, mørk korridor som de aller færreste finner veien ut ifra.

Bare noen få feiltrinn unna.

Boken er «et vindu til en verden som føles uvirkelig og fjern for de fleste. Men som bare er noen få feiltrinn unna», som forfatteren selv beskriver det så presist.

«Ingen murer er for høye» bør være ekstra interessant lesning for alle som selv har barn, jobber med barn og unge eller jobber innenfor fengselsvesenet eller rusomsorgen.

Samfunnets doktorgrad

Trond Henriksen har tatt samfunnets doktorgrad i både fengselsvesen og rusomsorg. Sine erfaringer derfra, og sine tanker om hvordan disse institusjonene kan forbedres, deler han også villig med leserne. Med de erfaringene han har, er han definitivt verdt å lytte til.

Boken er full av komiske historier fra et liv på samfunnets skyggeside med personligheter som «Nullet», «Kaviar» og hovedpersonen selv, «Turbo». Et av høydepunktene er historien om da Henriksen og noen kompanjonger startet en smuglerrute mellom Danmark og Norge med en nyinnkjøp båt, men endte med å bli berget av Danskebåten og Kystvakta og intervjuet av lokalavisen Fædrelandsvennen.

Nå ser vi deg bak klovnemasken

Boken er også fortellingen om reisebyrågrúnderen, lederen av «Folk for Jagland», politikidnapperen, bankraneren og kjæresten Trond Henriksen. Alle sidene blir beskrevet på en enkel og nær måte.

I lange perioder av livet sitt har Trond Henriksen gjemt seg bak en klovnemaske. Det blir han også brutalt konfrontert med av sine venner på et avrusingsopphold. «Ser de meg ikke bak klovnemasken?» tenker Trond sjokkert selv i boken.

Nå ser vi deg, Trond Henriksen. Klart og tydelig.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.