Gå til sidens hovedinnhold

Foreldrene fikk god hjelp og støtte i Barnekreftforeningen

Artikkelen er over 6 år gammel

For fem år siden fikk Halden-gutten Eirik kreft. Nå hjelper mamma Anette Woldheim Hansen andre familier som opplever det samme marerittet.

Eirik var bare seks år gammel da diagnosen lymfekreft ble stilt av legene. Et halvår i forkant hadde han fått diabetes.

– Han var mye på sykehus før han fikk kreft også. Da trøstet vi oss med at det kunne jo vært så mye verre. Som kreft for eksempel. Bare et halvt år etterpå fikk han lymfekreft, forteller Anette.

Da startet et vondt år. Usikkerheten og redselen har preget dem siden. Eirik lider av flere senvirkninger. Blant annet fatigue. Han orker ikke så mye som andre barn på sin alder. Det går utover konsentrasjonen. Behandlingen har satt dype spor.
 

Fikk tilbakefall

– Kreften ble oppdaget ved at han fikk en kul på halsen. På sommeren i 2009 ble han operert. Men allerede i september fikk han tilbakefall, forteller moren.

Da ville ikke legene ta noen sjanser. De ville forsikre seg om at Eirik ikke fikk tilbakefall igjen. Han måtte gjennom to runder med cellegift og 14 strålebehandlinger.

– Det var skikkelig tøft å se han gjennomgå all behandlingen. Som foreldre ville man heller mye gjerne vært syk selv, påpeker Anette.

Tidlig meldte familien seg inn i Barnekreftforeningen. 

– Det gjorde vi allerede den første sommeren han var syk. Vi var i en sårbar situasjon, og søkte mot en plass hvor vi kunne få svar på våre mange spørsmål. Vi trengte også et fellesskap med andre. Og vi merket raskt at det fellesskapet var godt for oss, sier Anette.
 

Møter foreldrene

Halden-damen er nå foreldrekontakt i Barnekreftforeningen i Østfold. 

Det betyr at hun reiser rundt og prater med andre familier i fylket hvor barn er rammet av kreft.

– Veldig mange takker ja til det tilbudet når barn nylig har fått en kreftdiagnose. De gir tilbakemelding på at det synes det er godt å prate med andre som har vært i samme situasjon, påpeker Anette.


For bare få dager siden var hun med sønnen til kontroll på Rikshospitalet igjen. Det har vært mange av dem.

– Det ble en bra dag for oss. Da ble Eirik friskmeldt av kreften. Nå er det nemlig fem år siden han ble sjuk.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.