Hver eneste onsdag om sommeren de siste 16 årene har tusenvis av tilreisende strømmet til Halden og Fredriksten festning for å være tilskuere i TV 2-programmet Allsang på Grensen.

Lørdag 30. juli var det over. TV 2 pakker sakene sine. 16 år er nok mer enn initiativtakerne Per Olav Andersen og Ole Evenrud noensinne hadde turt å drømme om da de i 2005 begynte å jobbe med ideen.

I løpet av den tiden er det ikke bare Andersen og Evenrud som har forandret seg. Byen Halden har hatt en enorm utvikling som en sommerdestinasjon. Hvor mye av æren Allsang på Grensen skal ha for det, er det umulig å slå fast. Sannheten ligger nok trolig et sted mellom synspunktene og påstandene som tidligere ordfører Thor Edquist og allsangmotstander Tom Skjeklesæther har kastet ut mot hverandre i de utallige debattene om Allsang på Grensen opp gjennom årene.

TV-programmet i seg selv har vel aldri vært problemet. Men alle titalls millionene kroner Halden kommune har måttet spytte inn i satsingen samtidig som TV 2 har gått med store overskudd og kulturlivet i Halden har gått på sparebluss, skaper friksjon i samfunnsdebatten og kulturlivet i Halden. Det skulle bare mangle.

Men nå er det over.

Onsdagene neste sommer må vi finne på moroa sjæl. Og det er ikke bare, bare å lage noe som er så gøy at vil tiltrekker oss like mange årlige tilreisende som allsangen har gjort gjennom 16 år.

Selv om mange av tilskuerne er rett inn og rett ut, så har hotellbransjen og serveringsnæringen i Halden gjennom alle år slått fast at sangfesten i festningen har vært av stor betydning for deres sommeromsetning.

Samtidig har allsangen lagt beslag på og begrenset annen aktivitet i indrefileten i Halden, Fredriksten festning.

Når noe er over, oppstår det alltid nye muligheter. Det er bare 11 måneder til starten av neste fellesferie.

Nå er det tid for byens arrangementsnæring, besøksnæring, kulturliv, kommunens administrasjon, politikerne og kanskje til og med deg, for å spa fram de gode ideene.

Vi er vel alle enige om at Halden har et for stort potensiale som sommerby til at vi ikke skal finne på noe gøy som fyller tomrommet Allsangen skaper?

Jens Petter Berget som er leder for avdelingen for samfunnsutvikling i Halden kommune sier at de allerede i lang tid har jobbet med å finne løsninger for 2023 og årene framover.

– Vi ser både på hva som kan erstatte Allsang på Grensen og hva vi kan få til sammen med ulike samarbeidspartnere. Målet er at neste år skal bli enda bedre enn i år, sa Berget optimistisk til HA forrige uke.

Hva tror du skal til for at 2023 blir en enda bedre Halden-sommer enn 2022? Kom gjerne med forslag i kommentarfeltet.