– Det ville vært krise uten allsang

BETYR MYE: Representanter for samtlige hoteller i Halden forteller at sommerperioden og i særdeleshet  Allsang på Grensen er svært viktig for dem. Arkivfoto

BETYR MYE: Representanter for samtlige hoteller i Halden forteller at sommerperioden og i særdeleshet Allsang på Grensen er svært viktig for dem. Arkivfoto

Artikkelen er over 5 år gammel

Haldens hoteller er smekk fulle hver eneste allsangonsdag.

DEL

Tom-Erik Sandberg fra Thon hotell fortalte søndag til ha-halden.no at Allsang på Grensen har enorm betydning for hotellnæringen i Halden.

– En tøff bransje

Nå får han full støtte fra sine kolleger og konkurrenter bransjen.

Representanter fra Grand Hotell, Fredriksten Festningshotell, Park Hotell og Thon Hotell fastslår alle at Allsang på Grensen er svært viktig for byens hoteller.

De peker alle på at de driver i en tøff bransje med utrolig små marginer og at allsangen, og andre sommerarrangement, er helt avgjørende for deres eksistens.

Doblet omsetning

– Det er alltid godt å ha en basis. Når vi planlegger sommeren så vet vi at det er fullt hver onsdag, ofte også fra tirsdag. Vi er et lite hotell som sliter for å overleve og det ville vært krise for oss om allsangen forsvant, sier innehaver av Grand Hotell, Winnie Gjerdalen.

Tom-Erik Sandberg forteller at hans hoteller (Park og Thon) har 25 prosent av sin omsetning i løpet av de 45 dagene som Allsang på Grensen arrangeres.

Fredriksten og Grand opplyser begge at også minst 20 prosent av deres omsetning kommer fra samme periode.

De offisielle tallene fra norsk reiseliv viser en fordobling både i antall gjestedøgn og omsetning for byens hoteller de siste 10 årene. Den store økningen skjedde de tre første årene med allsang og siden har nivået stabilisert seg.

Wow-faktor

Marianne Olsen ved Fredriksten festningshotell er også opptatt av signaleffekten som allsangen har bidratt til.

– Da jeg begynte å jobbe i reiselivet for 15 år siden var mange veldig negativt innstilt til Halden og man møtte mye negativt på messer og lignende. Det er helt borte nå. Folk som kommer hit er så fornøyde. Mange har aldri vært her før og sier: «Wow, vi visste ikke at det var så fint her», sier hun.

Akkurat den samme opplevelsen har Gjerdalen på Grand Hotell, som selv ikke er fra Halden og kan se det litt utenfra.

Sprer et godt rykte

Begge understreker også at dette gjør at mange velger å komme tilbake til Halden. Og de mener at Allsangen har bidratt til å gi byen god reklame.

– Allsangen er kjempeviktig for å spre gode rykter om Halden. Den reklamen vi får når TV-kameraene ruller over byen er helt ubetalelig, mener Gjerdalen.

Magne Rekstad jobber i et prosjekt for Visit Østfold og sier det samme som de to damene.

Selger Halden

– Nå ser folk til Halden og lurer på hva som skjer her. Jeg er i Oslo for å selge Halden to-tre ganger i uka, og folk reagerer veldig positivt, sier han.

Rekstad understreker også at hele fylket nyter godt av allsang og andre store arrangement, som Tons of Rock.

Positivt for naboene

Det bekreftes av hotelldirektør Richard Paulsen ved Østfolds største konferansehotell, Quality Hotell og Badeland i Sarpsborg.

– Allsang på Grensen og Tons of Rock er arrangementer som gir trafikk og betyr mye for hele fylket. En fordel med allsangen er at det er et arrangement som har satt seg og vi ser at gjester som kommer i forbindelse med allsang, ofte vil oppleve andre ting i regionen når de kommer til Østfold også, så dette er bra for hele fylket, mener hotelldirektøren i nabobyen.

Han sier de ansatte på hotellet legger merke til når allsangen spilles inn.

– Det er veldig tydelig. Det er veldig stille inne i hotellet på onsdagskvelder om sommeren, og det er fordi svært mange av gjestene våre er på allsangen, smiler han.

Dette er tallene:

Antall overnattingsdøgn ved hotellene i Halden siste 10 år:

År 2005: 8.827 overnattinger.

År 2015: 19.823 overnattinger.

Omsetning 2005: 4,9 mill kroner.

Omsetning 2015: 10,8 millioner kroner.

Dette er kun omsetning fra overnatting. Frokost, minibar og øvrige måltider kommer i tillegg.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken