Familien Muratovic kommer opprinnelig fra Bosnia. Sabina (22), Aldina (16) og yngstejenta Neila er alle født i Norge. Først bodde familien i Førde, men har siden 2005 – altså i nesten 20 år – bodd her i Halden.

Storesøster reagerte

– Jeg sier med stolthet at jeg er haldenser fra Bosnia, smiler Sabina.

Med bosnisk bakgrunn er familien, også jentene, muslimer. Den religiøse høytiden id al-fitr er en årlig høytid som feires ved avslutningen av fastemåneden Ramadan. I år var id nå i helga, med start fredag 21. april.

Aldina, som fyller 17 år i september, går på St. Olav i Sarpsborg.

En ettermiddag i forrige uke fortalte hun at hun ikke fikk godkjent fravær til id-feiringen.

Det fikk storesøster Sabina, som er lektorstudent på Høgskolen, til å reagere. Hun skrev en kronikk i VG, og spurte også om råd i en lærergruppe hun er medlem av på Facebook.

«Jeg har alltid ment at fraværsgrensa har mange gode sider, men dette fikk meg til å revurdere det», skrev hun i VG.

Forstår skolen, men ...

Viken fylkeskommune har nemlig et dokumentasjonskrav hvis du skal feire en religiøs høytid – med gyldig fravær.

– Det var også svaret vi fikk fra skolen, sier de.

Søstrene er raske med å fastslå:

– Vi forstår at skolen må følge loven. Det er loven som må endres.

På Aldinas spørsmål om godkjent fravær til id, svarte læreren ved St. Olav:

«Hei! Når det gjelder feiring av id, så krever Viken dokumentasjon fra en religiøs leder. Det holder ikke med bekreftelse fra foreldre».

I selve opplæringsloven heter det:

«Forskrift til opplæringsloven gir rett til fravær i forbindelse med feiring av høytid dersom du er medlem av et annet trossamfunn enn Den norske kirke. Disse dagene blir trukket fra på vitnemål/kompetansebevis, se § 3–45 i forskrift til opplæringsloven».

Forskjellsbehandling

En godkjent dokumentasjon kan for eksempel være en bekreftelse fra en religiøs leder i trossamfunnet man er medlem av.

– Tungvint! Skal det virkelig være så vanskelig å feire en høytid? Med slike regler blir det kronglete og mer jobb, både for imamen, for elevene som må søke og for lærerne som må innkreve og godkjenne søknadene. Bare for én dags fri – for å feire vår høytid.

– Føles det også urettferdig?

– Vi er veldig klar over at Norge er et kristent land, men tenk om alle elever som skal feire jul må ha med brev fra Den norske kirke eller presten ...

Jentene smiler litt, men alvoret i saken består.

– På samme måte som jul, er id en høytid der folk vil ha fri og være hjemme – for å feire med familien.

Viktig å si ifra

Aldina og Sabina reagerer også på at praksisen med å gi, eller ikke gi, gyldig fravær, varierer. Både fra skole til skole, og lærer til lærer.

– Da jeg endelig fikk levert et skjema med godkjenning fra religiøs leder, fikk jeg beskjed om at det ikke var nødvendig. Selv om beskjeden fra en annen lærer noen dager tidligere var stikk motsatt. Venninnene mine som går på Porsnes her i Halden har heller ikke hatt problemer med å få godkjent fravær til id, sier Aldina.

I sin avslutning i VG-kronikken skriver Sabina:

«Regjeringen ønsker seg et samfunn uten diskriminering. Da må Viken fylkeskommune våkne opp og gå noen runder med seg selv.»

– Vi mener det er viktig og riktig å si ifra, slik at det kanskje kan bli en endring i framtida, sier søstrene.