De siste par dagene har det vært flere tilfeller av rusrelatert hjertestans hos pasienter som bruker heroin, opplyser Oslo universitetssykehus.

Det er registrert minst ett dødsfall.

– Det er snakk om et parti med veldig potent heroin, og det er uvanlig at man får hjertestans, men nå skjer det. Det er kjempefarlig, sier Anders Magnussen ved helsestasjon for rusavhengige i Halden.

– Livsfarlig

Helsestasjon for rusavhengige holder til i St. Joseph-bygget i Busterudgata hvor det gis flere tjenester til mennesker med psykiske lidelser og rusavhengige.

HA møter sykepleier Anders Magnussen og sosionom Monica Johansen. Det er som oftest en av dem du møter hvis du skal på helsestasjon for rusavhengige.

– Dette er det beste jeg vet. Jeg kunne ikke tenkt meg å gjort noe annet, sier Magnussen.

Grunnen til at HA er på besøk, er for å varsle om et veldig potent parti av heroin som er i omløp flere steder i landet. Sist registrert i Tønsberg.

– Vi vet at flere av de rusavhengige i Halden vandrer og reiser mye, også til Tønsberg. Nå håper jeg denne livsviktige informasjonen når ut til alle om at dette er et veldig farlig rusmiddel. Tar du for mye, dør du, sier Johansen og legger til:

– Mange av de som er her hos oss tenker nok ikke om før de setter et skudd. De tar samme dose som de pleier å ta, og det er livsfarlig.

Det er ikke bekreftet noen tilfeller av denne heroinen i Halden, men det er vanlig at det sprer seg fort.

Deler ut brukerutstyr

Hos helsestasjon deler de ut gratis brukerutstyr, de tilbyr samtaler, de tilbyr hjelp til å komme i kontakt med hjelpeapparater, sårstell og skift av bandasje, hjelp til å fylle ut søknader, urinprøvetaking, og lån av dusj av vaskemaskin.

Det viktigste av alt er at rusmisbrukere har et sted å dra hvor de kan snakke med trygge mennesker.

I hylla står det mange pakker med nåler, sprøyter, kokekar, røkefolier, saltvann, beger, wipes, puck til brukte nåler, bomull og askorbinsyre- som er til å blande ut heroinen med. Alt dette deles ut slik at rusavhengige kan ta dosene sine på tryggest mulig måte.

Hvis ikke risikerer de at rusavhengige bruker samme nåler om og om igjen, eller deler samme nål med andre.

Midt i intervjuet banker det på vinduet til helsestasjon. På utsiden står en som ofte er innom for å hente brukerutstyr. Anders begynner å pakke posen med det han trenger.

– Det er nok noen som er imot at vi deler ut dette gratis. De mener at vi bidrar til rusforbruk, men jeg mener vi bidrar til et sunnere rusmisbruk. Det er ikke sunt uansett, men vi prøver og gjøre det så sunt som mulig, sier Magnussen.

Faste brukere innom

Magnussen og Johansen blir så klart bekymret når de hører om den sterke heroinen som sprer seg fort.

– Vi har faste gjengangere her, og vi blir jo glad i dem, sier Johansen.

I etasjene over holder både feltteam og FACT-team til. Det er disse som gir tjenester til personer med psykisk lidelse og rusproblemer.

Helsestasjon funker som et bindeledd mellom alle tilbudene.

– Her kan du komme og ta en prat, og få veiledning til for eksempel søknader og skjemaer. Vi bistår deg hvis du er i behov av bolig, eller trenger å komme i kontakt med hjelpeapparatet, sier Johansen.

Kan redde liv

Magnussen og Johansen jobber tett på mennesker som ruser seg i Halden. Både narkotika og alkohol. De opplever selv at det er mer misbruk av amfetamin enn heroin.

– Det går litt opp og ned, og avhenger av hva man som er lettest å få tak i der og da, sier Magnussen.

I fjor var det over 600 besøk på helsestasjonen. De fleste er menn i 40-årene.

Over 11.000 brukerutstyr ble gitt ut.

– Det er et rusmiljø i Halden, og vi vet at det er langt ifra alle som er her hos oss. Det sitter mange i Halden som ikke vet om oss eller som ikke ønsker å bruke oss, sier Johansen.

I fjor var majoriteten av de besøkende født mellom 1980 og 1996. 15 prosent mellom 1995 og 2002, 20 prosent var født tidligere enn 1985.

30 prosent av dem var kvinner. 70 prosent menn.

Noe helsestasjon ønsker å opplyse om er nesesprayen Naloxon, som kan redde liv.

– Det er en spray mot heroin og andre opioidoverdoser. Den burde alle rusmisbrukere ha på seg, og pårørende bør ha det hjemme. De får du gratis her hos oss på helsestasjon, sier Anders Magnussen.

En slik spray er ingen kur mot overdose, men en midlertidig stopp. Du skal alltid ringe ambulanse når du har eller noen andre har overdose.

– Når det skjer en overdose så forsvinner ofte personer mer og mer, og blir til slutt ikke kontaktbar. De kan få blå lepper og fingre, og bli bleke i huden. Funker ikke nesesprayen etter noen minutter, kan du sette enda en, sier Johansen.

– Vi prøver å prente inn hos brukerne våre at vi alltid skal ha en samtale når vi gir ut de sprayene, slik at de kan lære seg hjerte- og lungeredning, og at de vet at de må ringe 113, legger Magnussen til.

Det blir gitt ut i underkant av 100 slike sprayer per år fra helsestasjon.

Helsestasjon for rusavhengige har en egen Facebookside som er fin å følge for alle, og spesielt pårørende.