– Å fy fader, det er en hytte som brenner!

Det sa Werner Alexander Fjærevik på videoen som han tok av brannen av hytta i Sponvika.

– Ble for tungt å puste

Det hele startet da foreldrene til Fjærevik satt på verandaen sin, som er i nærheten av hytta, og så røkskyen fra brannen. Da ringte pappa Trond Werner Fjærevik brannvesenet. Brannvesenet var allerede varslet, men usikre på eksakt lokasjon.

Som ungdommer flest blir man nysgjerrig på hva som skjer, og Fjærevik og kompisen Jakob Larsen gikk derfor nedover fra huset deres og mot hytta. Samtidig gikk pappa Fjærevik ned til havna for å få en enda bedre oversikt over lokasjonen.

– Vi ville gå litt nærmere røken, for vi visste jo ikke helt om det var så ille at vi måtte ringe brannvesenet. Vi kunne ikke ringe før vi var sikre på at det var en ordentlig brann, sier Fjærevik.

– Da vi gikk bortover, møtte vi på en mann som ikke ante noe, for røken blåste jo i motsatt retning. Vi sa til han at vi skulle komme tilbake om det var noe seriøst. Så kom vi til hytta, og den var jo i full fyr, fortsetter han.

Da skjønte ungdommene alvoret, og ringte brannvesenet med en gang. Dessverre var hytta nærmest nedbrent allerede.

– Vi kom så nærme brannen vi kunne før det ble for tungt å puste, sier Fjærevik.

Brannen kan du lese mer om her:

– Ikke akkurat det vi tenkte skulle skje

Mens Fjærevik og Larsen står ved hytta og snakker med brannvesenet, kjører Trygve Korpås og Elias Bragvin over Svinesundsbrua med mopeden deres. De har nettopp vært over grensa for å handle inn godteri til overnattingen de skal ha.

– Vi så en svær røksky under brua, så det første vi gjorde var å si ifra til gutta da vi kom hjem. Men det viste seg at de allerede var ved brannen, sier Korpås.

Fra da av var hele gjengen samlet, sammen med Werner Alexanders tvillingsøster Angelica Charlotte Fjærevik. De samarbeidet med brannvesenet, og fortalte dem hva de visste.

Det som skulle bli en hyggelig avslutning på en flott 17. mai med overnatting, film og godteri, ble isteden veldig dramatisk.

– Det var ikke akkurat det her vi tenkte kom til å skje på overnattingen, sier Fjærevik.

Varslet naboene

Etter de hadde ringt brannvesenet sto Fjærevik og Larsen utafor hytta, men måtte trekke seg lenger og lenger bort da brannen spredde seg i området rundt hytta.

Deretter gikk de rundt til de nærmeste naboene, og varslet dem om brannen. Fordi vindretningen blåste motsatt vei, var det få naboer som faktisk hadde fått med seg brannen.

Det ble en dramatisk avslutning på kvelden, men da Halden Arbeiderblad pratet med gjengen, hadde de kommet seg over hendelsen og fått landet.

– Ja, vi har fått landet. Men det var en slitsom dag med brannen, og all løpingen rundt i skogen, sier Fjærevik.