Brannmann Andreas Stenmark Berger (40) kappet av seg hånden i en ulykke: – Jeg var tilbake i jobb før det hadde gått ett år

TILBAKE I JOBB: Andreas Stenmark Berger er på vei tilbake i jobb som brannmann etter at han kappet av seg hånden i en ulykke.

TILBAKE I JOBB: Andreas Stenmark Berger er på vei tilbake i jobb som brannmann etter at han kappet av seg hånden i en ulykke. Foto:

Andreas Stenmark Berger lar ikke en ulykke med vedkløyver stoppe han fra å fortsette å jobbe som brannmann.

DEL

Navn: Andreas Stenmark Berger
Alder: 40
Bor: Rokke
Bakgrunn: Brannmann som ved uhell kappet av seg hånden under skogsarbeid, men som nå håper å være tilbake i full jobb om kort tid

SAMLESIDE: Les alle HAs 90 folk-intervjuer

– Jeg skulle bare flytte på en kubbe som hadde kilt seg fast. Da jeg dyttet denne, kom den borti en annen vedkubbe som igjen startet maskinen. Da gikk det fort. Hånden min ble klemt mellom kubben og bladet på kløyveren. Hånden min ble kappet tvers av.

– Jeg er utdannet hjelpepleier og har jobbet som brannmann i 15 år. Treningen og min erfaring slo øyeblikkelig inn. Jeg sørget for å få stoppet blødningen, og siden jeg ikke var alene, fikk vi varslet nødetatene med umiddelbart. Det som kanskje er litt rart var at det ikke gjorde vondt i det hele tatt.

– Jeg ble hentet i ambulanse, og mens jeg lå på båre med armen høyt, lå hånda min i en brødpose på gulvet. Muligheten for at de skulle klare å få den sydd på igjen anså jeg som minimal. Men ambulansepersonalet sa at det var et rent kutt, og at det fremdeles var håp om å redde hånden. Man begynner selvfølgelig å gjøre seg noen tanker om hvordan livet blir en hånd. Men jeg brukte en del galgenhumor som forsvarsmekanisme. Ambulansepersonalet spurte om jeg ville hvile armen min siden jeg måtte holde den høyt. Jeg svarte med at det ikke var noe problem ettersom armen nå var mye lettere.

KOMPLETT AMPUTASJON: Hånden til Andreas Stenmark Berger ble sydd på igjen, og nå har han fått tilbake mye av førligheten.

KOMPLETT AMPUTASJON: Hånden til Andreas Stenmark Berger ble sydd på igjen, og nå har han fått tilbake mye av førligheten. Foto:

– Da jeg kom inn på Rikshospitalet hadde de to operasjonssaler klare. Én til meg og én til hånden. I løpet av en fem timers operasjon monterte de meg sammen igjen, og da jeg våknet fra narkosen hadde jeg en stor bandasje rundt armen. Tommelen min stakk så vidt ut, og jeg måtte prøve å lee på den. Det var spesielt å se at den reagerte etter å ha vært skilt fra kroppen min bare noen timer før.

– Jeg lå på Rikshospitalet i ti dager før jeg ble sendt hjem. Jeg bestemte meg egentlig umiddelbart for at mitt første mål var å komme tilbake i jobb som brannmann. Det tok ikke lang tid før jeg satt ved skrivebordet på brannstasjonen igjen. Etter hvert kunne jeg også være med på utrykninger, men jeg var da med som en håndlanger og bar på utstyr. Jeg har bestått de fysiske kravene til røkdykker og tar allerede pull-up og armhevninger. Det går riktig vei, og jeg tror at jeg skal kunne kommer tilbake som fullverdig brannmann. Det er jobben jeg elsker, og jeg kan ikke tenke meg å gjøre noe annet.

– Jeg vil benytte anledningen til å skryte av helsepersonellet vi har her i Norge. Jeg kan egentlig ikke få skrytt nok av dem. De har vært helt fantastiske. Kompetansen og oppfølging jeg har fått har vært enestående, og selv om jeg nok aldri kommer til å bli helt bra igjen, kan jeg takke dem for at jeg i dag fremdeles har to hender. Mine venner og kollegaer på brannstasjonen har også vært utrolig støttende gjennom hele perioden. Jeg er utrolig takknemlig for muligheten at brannvesenet lagt til rette for at jeg skal få muligheten til å komme tilbake som underbrannmester. Jeg hadde nok hell når uhellet først var ute.

Artikkeltags