Gå til sidens hovedinnhold

365 tunge, rare dager

KOMMENTAR

Et helt år med koronapandemi. 365 dager. Det er ingenting å feire, bortsett fra at vi har holdt ut på en bemerkelsesverdig måte. Men markere dette tunge, rare året, det må selvsagt HA gjøre.

Det som er veldig rart, er at de monotone timene, dagene, ukene og månedene har gått veldig fort. 12. mars 2020 var en dag vi alle kommer til å huske. Hvor vi var, hva vi gjorde. Det sitter spikret. Og altså; jeg synes ikke det er så lenge siden.

Dette året har merket oss. Vi har alle fått nye opplevelser og trukket nye erfaringer. Det er mange historier. I dag forteller HA flere av dem. De vitner om at vi alle har en historie og er blitt merket av dette året. Og ikke bare på vondt, selv om mange har fått livene sine forandret. Noen i sykdom, noen til og med med dødsfall i familien – og mange har opplevd å miste jobben. Vi er blitt merket, hver på vår måte.

Det er særlig en personlig opplevelse jeg husker, og som satte pandemien i et spesielt lys. I august var vi på vei hjem etter å ha feriert en uke på Bornholm – i Danmark. Vi kjørte transitt gjennom Sverige. Fra Malmö til Göteborg var det mye trafikk på E6. Da vi kom lenger nord tidlig på kvelden ble det merkbart mindre og mindre trafikk. Og så, fra Skee til avkjøringen til den gamle Svinesundsbrua møtte vi tre biler. Grensa var stengt. Ikke en eneste harryhandlende var å skue. Alt var øde og forlatt, liksom.

Det opplevdes rett og slett som veldig merkelig for en som ofte kjører på den veien.

De siste månedene opplever jeg pandemien omtrent som «Joker Nord». Du husker sikkert Bård Tufte Johansen og Harald Eias elleville stunt med samme tittel. Stakkars Eia opplevde gang på gang at det brått kom et voldsomt og uventet tilbakeslag hver gang han var i ferd med å vinne. Sånn er det nå også. Når vi tror vi ser lyset i enden av tunnelen, så kommer det et nytt «backlash». Også i Halden har vi måtte kjenne på dette. Det har kommet et par større utbrudd ingen hadde forventet. Men i det store og hele synes jeg haldenserne har vært flinke og lojale. Det skal vi ta til oss.

Det er også grunn til å gis ros. Myndigheter får lett mye kjeft. Men i denne situasjonen synes jeg mange har gjort en meget god jobb. Helt fra statsministeren, helseministeren, og fagfolkene i helsedirektoratet og FHI. En fyr som Espen Rostrup Nakstad er et navngitt eksempel.

Også lokalt har kommuneoverlege Kjersti Gjøsund og resten av krisestaben i kommunen kommunisert svært godt, og vist handlekraft. Det skal vi alle være takknemlige for.

Det går over. Og det kommer ikke til å gå ett år til med koronapandemi. For nå blir flere og flere vaksinert. Også i Halden.

Vi kommer oss over den siste kneika snart. Hold ut. Det går over!

Kommentarer til denne saken