Gå til sidens hovedinnhold

34 år siden Olof Palme falt!

Artikkelen er over 1 år gammel

28 februar er det 34 år siden statsminister Olof Palme ble skutt på Sveaveien mitt i Stockholm.

Signert Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klokken var 23.21 og han hadde vært på Grand kino og sett filmen ”Brødrene Mozart” sammen med sin kone og sønnen Mårten. På vei hjem bestemmer paret de seg for å gå alene hjem og skilles fra sin sønn.

De går ned Sveaveien og hadde ifølge vitner vært fulgt av tre menn. To hadde gått foran og en bak. Sønnen Mårten hadde reagert på en av personene og snudd seg men gått videre. Lisbeth Palme har i et senere forhør sagt at hun gjenkjente to personer på mordplassen som hun hadde lagt merke til utenfor boligen uker før mordet. Og flere vitner har fortalt om menn med walkietalkie utenfor Palmes bosted, i nærheten av Grand kino mens de så filmen og i nærheten av mordplassen. Dette var personer som ikke gikk inn i sikkerhetsarbeidet rundt statsministeren. De hadde Palme sendt hjem tidligere på kvelden.

Morderen stikker en pistol høyt opp i ryggen på Olof Palme og trykker av fra 10 cm. Så skyter han etter Lisbeth Palme men hun snur seg og kula går igjennom kåpa og streifer ryggen hennes og gir henne brannsår på ryggen.

Når hun ser opp har hun i avhør fortalt at hun så to menn stå og se på henne mens Olof ligger på bakken. De forlater åstedet uten å hjelpe henne! Etterforskningsledelsen blir etter mordet tatt fullstendig på senga. De låser retning, spor og sperrer ikke av åstedet tilstrekkelig. Det er besøkende på mordplassen som finner kulene dagen etter. Og de lager alt for tidlig et profilbilde de sprer i media. Dermed tror alle potensielle vitner at dette er morderen og fortrenger andre observasjoner som kan være viktige for politiet.

34 år har gått og fortsatt er ikke alle spor fulgt. Det vanskeligste i all etterforskningen er å undersøke seg selv! Stieg Larsson og senere forfatter jobbet på nyhetsbyrået TT i Stockholm og hadde jobbet med å kartlegge de høyere-ekstreme gruppene i Stockholm. Han hadde allerede kontroll på 13 grupper når det smalt.

Sverige er preget av mord på Konger og politikere. Hva slags kultur det er som gjør at Erik XIV, Karl XII, Gustav III, Axel von Fersen, Anna Lindh og Olof Palme blir drept kan man spekulere i. Nyere historie viser at Sverige aldri hadde et krigsoppgjør etter nazismens nederlag i 1945. I den konservative adelen var det nok av nazister. Kong Gustav V skrev i hemmelighet et privat brev til Adolf Hitler i 1941 og takket han for å ha slått ned den ”bolsjevitiske pesten” og gratulerte han for å ha oppnådd fremgang på Østfronten. Men gir det nok forklaring? I dag ser vi et regjeringsparti i Sverige hvor 24 partipolitikere har måttet gå av grunnet koplinger til nazisme og netthat. Og de har nær kontakt med et norsk parti som sanker stemmer på fremmedfrykt og redsel. Den solidaritet som Olof Palme frontet var i perioder hatet i Sverige. Hatet blomster best når man kan rette det mot personer. Det sprer seg raskere og blir lett en allmenn politisk retorikk fordi den er basert på negative følelser.

Olof Palme var i Halden før han ble drept. I august 1985 står han foran en minnestøtte av en konge der man i mer enn 300 år har diskutert hvor kulen kom fra. Det er historiens absurditet at 6 måneder senere skal han selv falle for en kule. Perioden etter drapet søkte politiet mordervåpenet på festningen. Historiens linje blir dratt 300 år tilbake. For det er all grunn til å tro at også Karl XII ble myrdet. Senere svenske forfattere som Liljgren i 2000, From 2005 og Uppstrøm 2018 har alle forlatt teorien om at det skulle komme en kule fra festningen og Overberget. Og styrken bli ikke mindre når 4 rettsmedisinske patologer med professor i Oslo, Torleiv Ole Rognum mener at avstanden har vært relativt kort. Begge mordere viser en a-typisk atferd på åstedet. Hos Palme blir han stående en kort stund å se på før han springer. Dagen etterpå ringer han politiet og angir seg selv som vitne. Hos Karl XII observerer han Kongen lenge. Når han er død tar han med både hatten og kappen til kongen som trofé. I 1718 var man redd for at russerne skulle få for stor makt i fredsforhandlinger på Åland. Og mange av de høyreekstreme gruppene i 1986 mente at Olof Palme var russisk spion. Man kan bli slått av de historiske parallellene.

Olof Palme skal om noe fortjene at all ekstremisme blir blottlagt og motargumentert. For historien viser at det er solidaritet og respekt for hverandre som skaper et varmt og levende demokrati.

Kommentarer til denne saken