– I fjor var vi 172 lastebiler. Vi håper på minst like mange i år.

Sosialt og moro

Det sier Ida Marie Bach. Hun er styreleder i Østfold Lastebiltreff, og møter HA på Place d'Armes sammen med samboer Michael Johannessen og styremedlem Kent Werner Myklebust.

I fjor var arrangementet på Missingmyr i Råde. Lastebiltreffet samler sjåfører og entusiaster fra hele Østfold, men også resten av Østlandet og en del fra Sverige. Ja, i fjor kom det faktisk tre lastebiler helt fra Nederland.

– Vi ønsker å skape en sosial tilstelning for sjåførene. Det er sjelden vi får tid til å prate, men når så mange har den samme interessen og lidenskapen har det vist seg at det er behov og miljø for et slikt arrangement, sier Johannessen.

Han er selv sarping, med bor i Fredrikstad sammen med samboer Ida Marie, opprinnelig fra Bergen. Kent er fra Dale i Sunnfjord, men er bosatt i Sarpsborg sammen med samboer og haldenser Beate Johannessen. «Ho er helt uinteressert», får vi fortalt.

– Men ho skal stille opp og hjelpe til på lastebiltreffet likevel!

Åpent for publikum

Lastebilene, kanskje så mange som 200 i tallet, ankommer Halden fredag ettermiddag. I forbindelse med dette kan det bli noe trafikkaos, da en konvoi med lastebiler på vei gjennom innsjekking på festningen kan skape kø ut i Iddeveien.

– Det er snakk om et kort tidsrom fredag ettermiddag.

Fredag kveld legges det opp til underholdning for lastebilfolket, med DJ Strøm. Også lørdag kveld blir det lukket arrangement, med musikk og underholdning, men på dagtid inviteres alle – både store og små – til festningen.

Opplæringskontoret skal ha stand på stevnesletta. Hit kan unge haldensere og østfoldinger henvende seg, dersom man skulle ha interesse for fag eller bransje. Tungbilskolen er også på plass, men informasjon om hvordan man kan «lastebillappen».

– I tillegg blir det simulator og annen underholdning for publikum. Og ikke minst 200 lastebiler å se på.

Hvem har fineste lastebil?

Fineste lastebil skal selvsagt også kåres i løpet av helga.

HAs utsendte gjør seg bevisst litt dum, og spør:

«Så en lastebil er ikke en lastebil?»

Kent Werner Myklebust smiler, og svarer:

– Ikke for alle, i hvert fall. For mange er dette mye mer enn et yrke. Det er en hobby. En lidenskap. En livsstil.

Myklebust kjører selv for Tungservice, mens Johannessen nå kjører for VPK ute på Svinesundparken. Ida kjører ikke selv, men er veldig interessert og ofte med samboeren på jobb. Og kanskje – nå som tre barn begynner å bli store – blir det lastebillappen etter hvert.

– Når vi skal kåre «fineste lastebil» er det mange kriterier som teller inn. Vedlikehold, selvsagt, men også lysoppsett og motivlakkering. Mange er ekstremt nøye, og holder bilene sine helt plettfrie, sier Ida og Michael.

«Skal ikke bli bråkete»

På festningen vil både Place d'Armes, stevnesletta foran Fredriksten Kro og den nederste grusplassen benyttes. Ida, Michael og Kent krysser fingrene for at det blir fint vær, slik at også gressplenene kan benyttes til parkering.

– Egentlig er også festningen i minste laget for oss, men vi er samtidig veldig glade for at vi kan være her. Samarbeidet med politiet har også vært bra i forkant, og det blir også sendt ut nabovarsler, forteller de.

– Nabovarsler? Det kan bli høylytt?

– Vi har klare regler, både når det gjelder musikk, rusing av motorer og bruk av horn. Vi tilstreber at dette ikke skal oppleves som bråkete, men samtidig: når 200 lastebilsjåfører samles på ett sted vil det jo både synes og høres.

Og det er altså helga 2. - 4. juni det skjer.

Arrangørene trenger også flere frivillige.

– Om noen har lyst til å bidra, er det bare å ta kontakt for eksempel via vår Facebook-side, sier Michael Johannessen.