Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) forteller at 2.031 personer bosatt i Halden har eierandel i en hytte. Martin Gundersen er en av de 671 som ikke reiser ut av kommunen for å drar på hytta.

De fleste vil ut til sjøen – til Sponvika, Svalerødkilen og Mørvika. Men det er også en del som har innlandshytte.

Valgte Buerskogen

– Vi nyter stillheten i Buerskogen. Et perfekt sted for oss som er glad i naturopplevelser. Det finnes ikke bedre sted seg å trekke seg tilbake til, understreker friluftsmannen overfor Halden Arbeiderblad.

Martin Gundersen, som til daglig er leder for Brygga Kultursal, påpeker at det også er kort vei fra boligen på Frydenlund. Det er rundt 25 minutter med bil. Enda kortere om han kjører fra arbeidsplassen i sentrum. For ham var reiseavstanden et viktig argument da hyttedrømmen ble realisert for snart ti år siden.

Saltnes i Råde var stedet hvor hans familie hadde hytte.

Som voksen søkte han mer mot stillheten. Den har familien funnet i Buerskogen.

Hyttefelt på 1970-tallet

– Hytta hadde ligget ute i i markedet en god stund da vi bestemte oss for å legge inn bud. Det endte med at vi fikk tilslaget. Her har vi storkost siden, forteller Martin Gundersen.

Buerskogen er et hyttefelt fra tidlig 1970-tallet. Det ligger mellom Aspedammen og Kornsjø og består av 40 hytter fordelt over et større område. Eiendommen til Martin Gundersen ligger høyt i skogsterrenget.

Det er sol hele dagen.

Derfor har den også fått navnet Soltoppen.

De siste årene har velforeningen sammen med Buerskogen Camping jobbet med et prosjekt hvor hyttene får vann og avløp fra det offentlige nettet til Halden kommune i stedet for sisternevann og brønn. I sommer var dette lagt inn på Soltoppen.

– Gleden ved å bruke hytta er nå enda høyere enn da vi måtte basere oss på at det faktisk regnet. Sommeren for tre år siden gikk vi helt tomme da det var så tørt.

Prestebakkefjellene et eldorado

Martin Gundersen er glad i naturopplevelser. Det mangler det ikke på i Buerskogen. Det er ikke mer enn fem minutter ned til Ørsjøen. Han trekker videre fram alle turmulighetene med tilrettelagte stier i nærområdet. Prestebakkefjellene er et eldorado med sine mange tjern. For øvrig har han satt seg et mål om å finne alle små og store tjern og innsjøer i Halden.

– «De tusen sjøers land» kan etter min oppfatning brukes som en betegnelse på hjemkommunen. Ikke bare på Finland, mener den ivrige turmannen.

Da HA møtte Martin Gundersen i Buerskogen, var han innom for å sjekke hytta etter den siste utleia. For fjerde året på rad har tyskere, dansker, svensker og nordmenn funnet veien til naturparadiset.

– Det er inngått en avtale med et bookingfirma. Fem til åtte ganger i året er Soltoppen leid ut. Fram til nå har det ikke vært noen uheldige episoder, understreker haldenseren med hytte i egen kommune.

Kort reisevei er viktig

Norges Hytteforbund opplever at kortere reisetid og lett tilgjengelighet er veldig viktig nå, Særlig for travle småbarnsfamilier. En anskaffelse av hytte er en stor investering, og da er det viktig at hytta blir brukt.

Totalt er det 2.031 haldensere som har eierandeler i hytter i Norge.

671 personer av disse eier hytter i hjemkommunen sin, og har således ikke reisetid som spesielt stort problem.

Tallene stammer fra Statistisk sentralbyrå (SSB), og gjelder per 1. januar i år. Tabellene er ikke publisert offentlig, men framkommer etter en spesialbestilling. Byrået minner om at antall eierandeler ikke er det samme som antall hytter, da samboere/ektefeller kan ha eierandeler i samme hytte. I tillegg er ikke firmahytter med i statistikken. Tabellene gir like fullt et svært godt bilde av «hyttestrømmene» mellom kommunene.

Flest i Sarpsborg

Og når innbyggere i Halden velger plassering av hytte utenfor hjemkommunen, drar de først og fremst til nabokommunene. Listen toppes av Sarpsborg hvor 187 personer har minst én eierandel. 162 personer eier hytte på Hvaler, mens 123 personer setter kursen mot Tistedal og videre til Aremark.

Hva da med fjellet? Oversikten fra SSB forteller at Ringsaker kommune topper denne oversikten. I denne kommunen ligger Sjusjøen, som spesielt vintertid trekker til seg mange tilreisende inkludert haldensere.

Ringsaker 68, Trysil 57 og Ringebu 38 er de mest populære fjellkommunene.

Oslo topper innreisen

Ved å snu tabellen på hodet, så vil vi også finne hvor de kommer fra, de 2.660 som eier hytte i Halden kommune.

Foruten de nevnte 671 haldenserne, så finner vi at Oslo topper «innreisetabellen». Herfra er det 468 personer som har eierinteresser i minst én hytte plassert i Halden. På andreplass finner vi 207 personer fra Sarpsborg, og på tredjeplass 158 personer fra Nordre Follo kommune.

HA har også hentet inn tall for Aremark.

178 innbyggere i Aremark står oppført med eierinteresser i hytte.

Av disse er det 92 som eier hytter i egen kommune. Marker er den mest populære utenbygds kommunen å dra til.

Motsatt finner vi at 926 personer har eierinteresser i hytter i Aremark. Oslo og Halden kommune topper «innreisetabellen», begge med 123 eiere av hytter i Aremark, og Indre Østfold kommune er nummer tre med 120 i tallet.